Eggum legger egg igjen

Grand Prix er en en utrolig irriterende forkjølelse som aldri gir seg, mener Egon Holstad.

GRAND PRIX: Jan Eggum er en artig kar. Problemet for hans del er bare at han ikke vet det selv. Ett år etter at Glam i tullebandet Wig Wam gikk ut i Dagbladet og kritiserte norske artister for at de ikke stiller opp i Melodi Grand Prix (MGP), går nå Bergens store sønn ut i samme avis og sier - akkurat det samme!Eggums forsøksvis krasse svoveltale går i korthet ut på dette:

1: Norske artister synes ikke det er fint nok å stille opp i MGP, og det er teit.

2: Norske låtskrivere har de siste årene tapt kampen mot utlendinger som har levert sine bidrag til norske artister.

3: Grand Prix er altfor mye glam, stæsj, glitter, tant og fjas. Vi må få det seriøst igjen!

4: Norge har en stolt MGP-tradisjon og mange legendariske låter har kommet ut av konkurransen.

EGGUM FORTELLER så hvilke artister han mener skal dra en Jahn Teigen og stille opp i MGP, også kalt showet «Hjelp, min karriere er på hell!». Blant disse finner vi Marit Larsen, Silje Nergaard, Kurt Nilsen og Bertine Zetlitz - artister som overhodet ikke trenger MGP. At Eggum ber disse allerede suksessrike artistene om å delta i MGP er like smart som å oppfordre Ole Gunnar Solskjær til å melde overgang til Tufte IL.

Med sitt forsvar for MGP-deltakelse er Jan Eggum utelukkende interessert i å legitimere sitt eget komponistbidrag til årets sirkus, samtidig som han stiller seg på betryggende avstand for å unngå å bli sølt på selv. Hvis Eggum føler at det som trengs for å gjøre MGP musikalsk stuerent (et prosjekt som for øvrig er mer håpløst enn å rengjøre Sahara med en batteridrevet kjøkkenstøvsuger), er eksemplets makt, ville han unektelig fremstått som litt mer troverdig om han selv deltok i årets konkurranse som artist. Det gjør han ikke, og da blir hans sutring dobbelt verdiløs.

PÅ TOPPEN av det hele presterer Jan Eggum å slå et slag for at MGP skal bli mer jordnært og mindre det han kaller «et smakløst harryshow». Han vil sågar «ta MGP tilbake». Tilbake fra hva da? Fra den tiden det var verdens mest seriøse musikkonkurranse? Han sier det er for mye stæsj, glitter, tant og fjas, og etterlyser mer fokus på bidrag og artist. Men er det ett eneste tynt halmstrå MGP bør klamre seg til så knokene blir hvite, så er det nettopp all denne staffasjen. Ta glam-faktene fra MGP, og du står igjen med et arrangement som får Idol og Talentiaden til fremstå som høyverdige.

LITE BEGEISTRET: «Å be suksessartistene stille opp i Grand Prix like smart som å oppfordre Solskjær til å melde overgang til Tufte IL», mener Egon Holstad om Eggums Grand Prix-utspill. Foto: AMUND ØYSTEINSSON TRELLEVIK
LITE BEGEISTRET: «Å be suksessartistene stille opp i Grand Prix like smart som å oppfordre Solskjær til å melde overgang til Tufte IL», mener Egon Holstad om Eggums Grand Prix-utspill. Foto: AMUND ØYSTEINSSON TRELLEVIK Vis mer

MGP er på ingen måte en kreftsvulst i norsk musikkbransje. Det er derimot en utrolig irriterende forkjølelse som aldri gir seg, og det er derfor ingen grunn til å gi den mer næring, men heller la den leve sitt eget liv - med eller uten Jan Eggum.