HAR ROTET DET TIL: Mazyar Keshvari, her under valgkampen i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
HAR ROTET DET TIL: Mazyar Keshvari, her under valgkampen i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Keshvari-avsløringene:

Egnet til å slå luften ut av enhver ærlig skattebetaler

For Fremskrittspartiet er Keshvari-avsløringene politisk pikante. For politiet burde de være en åpenbar grunn til å åpne etterforskning.

Leder

Av og til dukker det opp saker som slår luften ut av deg. Aftenpostens avsløringer om Mazyar Keshvari er av en slik karakter. Stortingsrepresentanten for Oslo Frp, som i dag sitter på Stortinget som vara for finansminister Siv Jensen, har gjennom flere år levert reiseregninger for reiser land og strand rundt, mens han beviselig har befunnet seg i Oslo ved flere av tilfellene.

Ifølge avisa har han levert udokumenterte krav på hele 36 000 kroner for reiser der Aftenposten i samme tidsperiode har funnet dokumentasjon på at han har befunnet seg i Oslo. I tillegg har han levert krav på enda 116 000 kroner for reiser hvor kilder overfor Aftenposten bestrider at han har vært på besøk.

Totalt dreier det seg om reiseregninger for 290 000 kroner der det ikke er levert dokumentasjon på at reisene faktisk har funnet sted, uten at det betyr at alle disse er illegitime.

Slikt misbruk av parlamentarikeres tillitsbaserte system for reiseregninger er ikke noe nytt. Seinest i forbindelse med høstens valg avslørte Aftonbladet hvordan medlemmer av den svenske Riksdagen hadde fått refundert reiseutgifter som framsto som private.

Blant dem som forlot politikken etter Aftonbladets avsløringer var Moderaternas Michael Svensson, som i likhet med Keshvari skal ha fått utbetalt refusjon for bilreiser han har gjort mens han var en annen plass.

Keshvari ble tatt med buksene så til de grader nede. Derfor la han seg også flat. Gjennom sin advokat sier han til Aftenposten at han «ønsker ingenting annet enn å gjøre opp for seg og er allerede i gang med arbeidet som skal til for å rette opp feilen, herunder ved å finne eksakt beløp å tilbakebetale».

Men saken kan ikke ende med at Keshvari beklager, gjør opp for seg og går videre i sitt politiske virke som ingenting har skjedd. Det vet forhåpentligvis alle, også Keshvari selv. Saken er heller ikke bare en sak mellom Keshvari og Stortinget. Den er trolig også en sak mellom Keshvari, Stortinget og politiet.

Politisk er saken pikant. Keshvaris reiseregninger framstår som en systematisk utnyttelse av det som er et tillitsbasert system for dem som er satt til å håndtere skattepengene våre. Egnet til å slå luften ut av enhver ærlig skattebetaler. Og til å svekke tilliten til politikerne i ei tid hvor vi allerede bekymrer oss for et stadig mer presset demokrati.

For partiet hans er saken særlig pikant. Fremskrittspartiet har i alle år vært det partiet som har frontet og målbært en politikk og en retorikk som har lagt minst imellom overfor dem som gjør det Keshvari kaller «feil». Derfor er det ekstra pinlig når Keshvari nå møter seg selv i døra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.