Egypts farao vil sitte til 2034, og Vesten bifaller

Igjen ser vi vestlig dobbeltmoralistisk kynisme.

Presidenter: Donald Trump med Egypts President Abdel Fattah al-Sisi. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
Presidenter: Donald Trump med Egypts President Abdel Fattah al-Sisi. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpixVis mer
Leder

Egypts enehersker Abdul Fattah al-Sisi har som andre autoritære statsledere et ønske om å sitte ved makta livet ut. I et land der nasjonalforsamlingen danser etter sjefens pipe, er ikke det noen umulighet.

Nå har faraoen i Kairo satt i gang med første etappe. 485 av 596 folkevalgte har gitt sitt bifall til at presidentperioden i landet skal utvides fra fire til seks år og at al-Sisi kan sitte i to slike seksårsperioder – etter at hans nåværende mandat utløper i 2022. Dette skjer til tross for at det i den nye grunnloven fra 2014 står at en president bare kan sitte to perioder. En folkeavstemning, der utfallet allerede er klart, skal sementere vedtaket.

Dermed vil al-Sisi kunne sitte til han er 79 år gammel i 2034. Å sikre seg flertall under et gjenvalg i 2028 blir neppe noe problem, ved valget i fjor sørget han for å arrestere, ekskludere eller skremme sine utfordrere.

Det er lenge til 2034 og mye kan skje. Men skulle al-Sisi ønske å fortsette sin presidentgjerning etter det, kan neppe noen hindre ham.

Dette er altså resultatet av den arabiske våren som nådde Egypt i 2011 og tente et håpets lys i et land som hadde befunnet seg i et demokratisk mørke helt siden det formelt ble uavhengig av Storbritannia i 1922. Det hjalp lite å kaste den daværende diktatoren og faraoen Hosni Mubarak for åtte år siden, etterfølgeren, general al-Sisi, er nemlig enda mer autoritær og undertrykkende. Tusenvis av opposisjonelle, både medlemmer av Det muslimske brorskap og sekulære demokratiforkjempere, er satt i fengsel. Mange mennesker har forsvunnet, folk flest tør ikke å si sin mening.

Mens den egyptiske presidenten stadig strammer grepet om sitt land, holder utenverdenen kjeft. USAs president Donald Trump er al-Sisis god venn, Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte ham i januar, og EU samarbeider med ham blant annet når det gjelder å stanse migrant- og flyktningstrømmen til Europa. Al-Sisi er også Vestens støttespiller i kampen mot internasjonal terrorisme, og dermed kan han stort sett gjøre som han vil i forhold til demokratiske og menneskelige rettigheter.

Igjen ser vi vestlig dobbeltmoralistisk kynisme. Nå er det mange egyptere som støtter al-Sisi, ikke minst fordi de frykter radikale islamister. Men å gi presidenten frie tøyler, løser ingen problemer, verken i Egypt eller i Midtøsten for øvrig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.