KOMMENTARER

Egypts nye farao avholder presidentvalg uten motstandere

Kandidater som vil stille til valg mot Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i mars blir enten tvunget til retrett eller satt i fengsel. Men det bryr Vesten seg lite om.

DIKTATOREN I KAIRO: President Abdel Fattah al-Sisi vil ikke ha motkandidater under presidentvalget i mars. Foto: AFP/NTB Scanpix
DIKTATOREN I KAIRO: President Abdel Fattah al-Sisi vil ikke ha motkandidater under presidentvalget i mars. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige lørdag erklærte Sami Anan at han var kandidat til det kommende presidentvalget 26.-28. mars. Tre dager etter ble han arrestert.

Anan er ikke noen hvem som helst. Han var forsvarssjef i Egypt fra 2005 til 2012 og spilte en svært viktig rolle i egyptisk politikk det første året etter at Hosni Mubarak ble styrtet i 2011. Anklagene mot ham går blant annet ut på at han skal ha forfalsket dokumenter for å kunne stille til valg og at han har hisset opp stemningen mot de militære for å skape splittelse mellom dem og folket. Flere av hans medarbeidere er også arrestert.

Har vi hørt noen protester fra Vesten, inkludert Norge? Nei, da. Eneherskeren al-Sisi er «vår mann» i kampen mot internasjonal terrorisme.

Én etter én har håpefulle presidentkandidater blitt skviset av al-Sisi som tydeligvis ikke ønsker konkurranse i mars. Tidligere general og statsminister Ahmed Shafiq annonserte sitt kandidatur i De forente arabiske emirater i november, der han hadde levd i eksil siden han tapte presidentvalget mot Mohammed Morsi fra Det muslimske brorskap i 2012. Trolig etter ordre fra al-Sisi ble Shafiq satt i husarrest og seinere sendt tilbake til Egypt. 7. januar trakk han sitt kandidatur, og dermed slapp han trolig å havne i fengsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer