Anmeldelse: 9 grader nord - «Jaffna»

Ei energibombe av en debut

Bergensbølgen ruller videre, og tar en inspirert avstikker til Sri Lanka.

PLATEDEBUTANTER: 9 grader nord har spilt på festivaler som Bylarm, Oslo Jazzfestival og Bergenfest. «Jaffna» er deres debutalbum. Foto: Eget Selskap
PLATEDEBUTANTER: 9 grader nord har spilt på festivaler som Bylarm, Oslo Jazzfestival og Bergenfest. «Jaffna» er deres debutalbum. Foto: Eget Selskap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Du har hørt om «71 grader nord», sier du. Hva med 9 grader nord?

Sistnevnte er mer bergensbonanza enn Bergans-bonanza, og byr på noe ganske annet enn vi er vant til å høre fra vestlandshovedstaden.

Bandnavnet refererer nemlig til byen Jaffna, helt nord på Sri Lanka, hvor foreldrene til Mira og Dipha Thiruchelvam kommer fra.

Sammen med Jakob Sønnesyn og Jakob Sisselson Hamre spiller søstrene det de kaller progressiv etnisk musikk, på tamil.

Sitrer av energi

I presseskrivet til debutalbumet «Jaffna» sier bandet at musikken er komponert med utgangspunkt i den karnatiske kulturarven (sørindisk musikktradisjon, ifølge Store norske leksikon).

Til tross for at anmelder måtte ty til leksikon for begrepsforståelse, trengs det bare vidåpne ører for å ta til seg musikken til 9 grader nord.

«Jaffna» sitrer av energi og kreativitet. Hvor ofte kommer et debutalbum med så tydelig egenart og retning, egentlig?

De er bare fire i bandet, men klarer å skvise ut ganske mye musikalsk «saft og kraft» av perkusjon, bass, fløyte, gitar og vokal.

Savner pustepauser

Det demonstrerer de blant annet i tittellåten, der ei fløyte dominerer lydbildet før Dipha Thiruchelvam leverer rapliknende linjer på tamil. Pass ryggen, Vaular.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.