Anmeldelse: Bon Iver - «22, A Million»

Ei fantastisk pop-plate i all sin ukonvensjonelle prakt

Orden i kaos. 

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Karrieren til den tilbaketrukne amerikaneren Justin Vernon aka Bon Iver har tatt noen uvanlige krumspring i løpet av de årene han har vært aktiv. Relativt ut av det blå stakk han av med en Grammy for beste nykommer foran nesen på Nicki Minaj i 2012. Ikke nok med det, plata «Bon Iver, Bon Iver» ble også belønnet med prisen for beste alternative album.

Noe som selvsagt ikke gikk upåaktet hen blant fansen som fremdeles betraktet bandet som en relativt godt bevart hemmelighet.

De som har fryktet at industrien skulle «ta ham» kan puste lettet ut. «22, A Million» er om noe skrudd sammen enda lengre borte fra den berømmelige mainstreamsfæren enn noe Vernon og musikerne hans har tatt i tidligere. Fem år har gått siden forrige plate. I mellomtiden har bandet ligget på is i flere av dem. Det har tydeligvis gjort dem godt.

Numerologi

Platas univers er bygget opp rundt numerologi-vitenskapen - læren om at tall gjenspeiler guddommelige vibrasjoner. Det motsatte av kaos og tilfeldigheter. Låtene i seg selv fremstår som små puslespill som man ikke helt aner innholdet av før alle bitene er lagt på plass. «It might be over soon» er det kryptiske mantraet i innledende «22 (OVER S∞∞N)», det minimalistiske stykket som setter tonen for den videre reisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer