DEBATT

Debatt: 1. mai

Ei framtid uten fagforeninger

Det er mange grunner til at 1. mai fremdeles er en av årets viktigste dager.

MÅ FORNYE OSS: I Norge anerkjenner partene i arbeidslivet samarbeid som den beste løsningen, det senker som regel konfliktnivået.

Det er imidlertid flere ting som tyder på at dette kan rakne.

Vi i fagbevegelsen må ta dette på det største alvor. Vi må rett og slett skjerpe oss, og se mer framover enn bakover, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
MÅ FORNYE OSS: I Norge anerkjenner partene i arbeidslivet samarbeid som den beste løsningen, det senker som regel konfliktnivået. Det er imidlertid flere ting som tyder på at dette kan rakne. Vi i fagbevegelsen må ta dette på det største alvor. Vi må rett og slett skjerpe oss, og se mer framover enn bakover, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tenk deg at du går på jobb 1. mai i 2045. Det er 100 år siden Norge ble frigjort og arbeiderbevegelsen sto i spissen for gjenoppbyggingen av et krigsherjet land. 1. mai 2045 er ikke lenger en fridag. LO er ikke lenger en sentral aktør i det norske samfunnet.

På jobben treffer du kolleger som tjener mer enn deg, uten noen god grunn. Det er ikke lenger noen tillitsvalgte på arbeidsplassen. Du skal bare forholde deg til sjefen, og han tåler ikke trynet ditt. Han har truet deg med sparken flere ganger i det siste, selv om du jobber 11 timer om dagen. Det er bare én pause, og i kantina er det kameraer du vet sjefen følger med på. Ingen tør å si ifra – alle har midlertidige stillinger.

For fem år siden ble halvparten av de ansatte sagt opp. De fleste hadde vært litt syke de siste åra. Sjefen ville bare ha friske folk på jobb. Selv om legen mener du er for syk til å jobbe, presser du deg på jobb 1. mai. Sykelønnsordningen moren din har fortalt om, ble avskaffet i 2035. De fem ukene med ferie du husker faren din hadde da du var liten, forsvant samtidig. Nå er det opp til sjefen din. I fjor fikk du bare to uker lønnet fri på sommeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer