Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Helgekommentaren av Knut Nærum:

Ei gate full av John Fredriksen er ille nok

Kontanter er gammeldags, nå er det trynetrekk som gjelder.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Meninger

Den nyheten som gjorde størst inntrykk sist uke, fikk ikke mye spalteplass. Det var den om at kinesiske butikker nå lar deg betale med ansiktet. Uttrykket «trynetillegg» er kjent. Nå kommer altså trynetrekket. Du viser fleisen for et kamera i kassa og får kjøpesummen trukket fra konto. Det er ansiktsgjenkjennelsesteknologien fra avanserte overvåkingssystemer som lar kundene gjøre opp for seg, via Alibabas betalingsplattform Alipay. Plattformen har en milliard brukere, hvorav 700 millioner i Kina.

«Kontanter er gammeldags. Kredittkort og lommebøker er unødvendig. Mobilen kan ligge hjemme», skriver NTB i noe som kan se ut som en tekno-optimistisk lykkerus. Betenkelighetene dukker riktignok opp midtveis i den korte artikkelen.

For å ta mine egne betenkeligheter først: Dystopien ligger like om hjørnet. Der ansiktsbetaling tas i bruk, kan man tømme andres konti ved å skjære fjeset av dem og bruke det som maske. Forskjellige måter å bruke andres ansikt på er et velkjent grep fra filmer som Darkman, Face/Off og – ikke minst – Stolen Face.

En annen framgangsmåte vil være kosmetisk-kirurgiske inngrep for å likne kjente rikinger. I en mulig framtid vil man kunne gå opp Karl Johan og stadig støte på mer eller mindre vellykkede utgaver av John Fredriksen, som en enda mer skrudd versjon av Being John Malkovich.

NYB slipper skeptikerne til. Forskeren Jeffrey Ding ved The Oxford Center for the Governance of AI forklarer at den ansiktsbaserte smarthandelen kjøres fram av to årsaker: Å forhindre nasking og for å kartlegge kundenes vaner og preferanser. Jeg er usikker på om naskere vil gå innom kassa for å skanne ansiktet sitt på vei ut av butikken, men det andre er jeg helt sikker på.

Ei gate full av John Fredriksen er ille nok. Likevel bør vi være mer bekymret for økt overvåking av vanlige menneskers helt lovlige oppførsel. Alle dine bevegelser og kjøp og likes blir ytterligere flettet sammen i en digital profil, tilgjengelig for mennesker du ikke kjenner, med planer du ikke kan påvirke og hensikter du ikke kjenner.

Kina er langt borte, kan vi selvfølgelig si, på samme måte som en dinosaurus i sin tid dultet en annen dinosaurus i siden og sa: «Se! Et stjerneskudd!» Men begreper som «her» og «der» er ikke like relevante som de var i fasttelefonens tid. Midtens rike er ikke det eneste landet hvor det er vanskelig å se hvor næringslivet slutter og staten begynner. (Equinor, noen?)

Og kineserne er neppe stort annerledes nordmenn i viljen til å gi fra seg personopplysninger for å få adgang til ny teknologi. De fleste av oss har sagt ja takk til å bli overvåket, mot anledningen til å dele bilder av føttene våre på ferie.

I motsetning til Kina har Europa innført GDPR. Hver av oss må godta å bli kartlagt digitalt ved først å trykke OK for å godta et langt dokument som ingen leser. Kina er foreløpig også alene om å ville innføre sosiale poeng som en allmenn ordning. NRK.no skriver: «Over ti millioner mennesker i Kina er allerede nektet å reise med fly eller tog.

Folk har blitt nektet å ta opp lån, og blitt nektet å bo på førsteklasses hoteller. Dette som følge av brudd på ulike lover og regler, eller fordi man ikke har betalt offentlige avgifter.»

For egen del møter jeg alle nyvinninger med positiv skepsis. Det betyr at jeg sier ja til alt, men etter at alle andre har gjort det. Jeg har begynt å tæppe, men liker det ikke. Hva om vi tæppes uten at vi merker det? Når jeg er i stand til å tenke tanken, vil mange for lengst ha forsøkt å gjennomføre den.

Nordmenn trenger ikke vente på å betale med ansiktet. I juni meldte Nettavisen at en kafé i Oslo har tatt teknologien i bruk. Dette er et pilotprosjekt som Tine (!) har i samarbeid med Futurice og DNB.

Dersom ansiktet blir de nye pengene, frykter jeg ikke bare misbruk av data. Jeg frykter også at jeg aldri vil få kjøpt noe før klokka elleve på formiddagen. Før den tid ser fjeset mitt vanligvis ut som om jeg har blitt angrepet av bier og er på vei ut av koma.

EU-kommisjonen utreder å stramme inn på bruken av ansiktsgjenkjennelsesteknologi. Men trynetrekket kommer. Og som vanlig vil det ikke være skeptikerne som bestemmer. Det fins knapt eksempler på muligheter for å bedrive overvåking som ikke har blitt tatt i bruk.

Som noen sa: Nå kommer kineserne til å bli enda mer redd for å miste ansikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling