- Ei kvinne som heller vil pule enn å bli befruktet

De skriver om sex, fyll og karriere fordi de fikk blogg-lykken i vrangstrupen.

GIR FINGER'N TIL LYKKEDAMENE:  Romanen skrevet av Inger Johanne Sæterbakk (32) (til venstre) og Guri Idsø Viken (33) beskrives som en chick lit-roman for deg som hater chick-lit, og slik vil Aschehoug pirre både damer som leser chic-lit og dem som ikke gjør det. Figuren Magnhild oppsto for tre år siden, i irritasjon over all lykken på blogger og i sosiale medier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GIR FINGER'N TIL LYKKEDAMENE: Romanen skrevet av Inger Johanne Sæterbakk (32) (til venstre) og Guri Idsø Viken (33) beskrives som en chick lit-roman for deg som hater chick-lit, og slik vil Aschehoug pirre både damer som leser chic-lit og dem som ikke gjør det. Figuren Magnhild oppsto for tre år siden, i irritasjon over all lykken på blogger og i sosiale medier. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Magnhild var deres svar på en lengsel etter en stemme som de kunne gjenkjenne. 

- Vi snakket om at vi savnet ei dame i offentligheten som levde og snakket mer som oss. Ei ung kvinne som ikke drømte om mann, barn og perfekte hjem, sier Inger Johanne Sæterbakk.

Magnhild, navnet er inspirert av Bjørnsons kvinneskikkelse, oppsto dermed på antibloggeren.com for tre år siden, og hun har hatt mye moro på Facebook og twitter.

I dag ble «Magnhild. En roman om sex, fyll & offentlig forvaltning» skrevet av Sæterbakk og Guri Idsø Viken som er venninner, presentert på Aschehougs høstlansering, til humring.

Første kapittel er - selvsagt - allerede lagt ut på Magnhilds antiblogg.  

- Vi reagerte på at alle i sosiale medier var så lykkelige hele tida. Vi var lei av mammabloggere som viser fram vakre, blide barn og av interiørbloggere med hvitmalte vegger. Alt skal framstå så perfekt, og det er ikke noe vi ønsker, sier Guri Idsø Viken som er skribent, kommikasjonsrådgiver og litteraturviter og jobber som web-redaktør i Norsk Form mens Sæterbakk for tida er prosjektleder for Språkåret 2013.
 
Latterliggjør bloggere Figuren Magnhild begynte å analysere og gjøre narr av en inteørbloggere hver fredag, og det bildet disse skaper av lykke. Og« Magnhild» fikk svar.

- Vi fikk utrolig mye kjeft. Flere mente at vi ikke kunne forstå noen ting siden vi ikke hadde fått barn, sier Guri Idsø Viken.

- Akklurat den holdningen føler jeg er historien om mitt liv, fleiper Sæterbakk.

- Selv om jeg har vært gift i fem år og har vært sammen med samme mann i 12, blir jeg fortsatt ikke sett på som etablert siden jeg ikke har bil og barn, sier medforfatteren.

Ganske mye sex Magnhild presenteres som ei ung dame med et glass bourbon i hånda og en mellomlederjobb på CV-en.

Romanen skal visstnok være en «en chick-lit-roman for deg som hater chick-lit» der leserne blir med inn i «en verden der menn er objekter, kultureliten blir kastrert og hverdagslykken er kjemisk fri for lavendelduft.»

Magnhild forsyner seg. Hun tar ganske enkelt med seg en fyr hjem fra byen, for eksempel en vakker barista, ligger med ham før hun får ham ut av leiligheten, uten å utveklse telefonnummer.

- Magnhild er mer interessert i å pule enn å bli befruktet, forsikrer forfatterne.

- Er det mye sex i boka?

- Det er mer sex enn i «Fifty shades of grey», men det skal ikke så mye til da, svarer Sæterbakken.

- Vi skriver ikke om puling for å være frekke, men fordi hovedpersonen liker å ligge med menn, uten at hun ønsker å bli smelt på tjukka. Å være opptatt av sex er en naturlig del av livet, synes jeg. Og selv om jeg er gift og bare er sammen med én mann, er jeg fortsatt opptatt av sex, i motsetning til hva mange venninner tror, forsikrer Idsø Viken.

Inger Johanne lever det gode singelliv. 

- Etter denne boka blir jeg vel evig singel, ler hun.

Kjedelige mødre De har opplevd det som ofte skjer, at venninner som får barn, forsvinner veldig langt inn i ammetåka og begynner å bable mye om barn, interiør og gardiner.

- Det er nesten så man blir tvunget til å bytte ut vennekretsen, fleiper de.

De er oppriktig lei av at kvinner i dagens samfunn i så stor grad behandles og belønnes som mødre. 

- Vi er to kvinner som har jobbet og jobbet og gjort en god innsats i arbeidslivet. Men det eneste som kastes etter oss er flere permisjonsrettigheter, altså mulighet til å yte omsorg. Det er på tide at kvinner belønnes på andre måter. Vi må snart tørre å begynnne å si at det å være barnløs arbeidstaker er ideelt i et samfunn som er overbefolket, sier Guri Idsø Viken.

- Det bør det være lov å si. For barnefamilier sier jo hver dag at nettopp deres valg er det beste. Jeg tror mange også er kjemperedde for å være alene. Mange trives ikke med seg selv i sitt eget liv. For meg er det bedre å være singel enn å leve med en tosomhet som ikke er bra, sier Sæterbakk.

Hjem til jul  I et kapittel reiser den selvstendige, kule og urbane Magnhild hjem til jul. Hun er på besøk hos sine foreldre, omgitt av barndomsvenner som alle sammen er etablert med ektefelle og barn.

- Når jeg er på juleferie i Orkanger i Sør-Trøndelag møter jeg folk på butikken som tror jeg har det helt forferdelig i Oslo. For ingenting av det jeg regner som suksesser i livet mitt i Oslo, teller der. Det eneste de fleste bryr seg om er hvorvidt jeg har fått mann og barn og det har jeg altså ikke, sier Inger Johanne. 

- Her ligger det jo generasjonsforskjeller. Kvinner uten barn regnes ikke som bærekraftige, fortsetter Guri.

- Problemet med å komme hjem er jo at man gjerne vil vise at man er blitt noe annet enn man var, samtidig som man for all del ikke må gi inntrykk av at man tror man er noe, sier Inger Johanne Sæterbakk.

SEX OG FYLL: Magnhild er ei dame som tar med seg menn hjem for kjapp sex. Men Guri Idsø Viken (til venstre) og Inger Johanne Sæterbakk sier at de ikke har med sexscener for å være frekke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SEX OG FYLL: Magnhild er ei dame som tar med seg menn hjem for kjapp sex. Men Guri Idsø Viken (til venstre) og Inger Johanne Sæterbakk sier at de ikke har med sexscener for å være frekke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer