EFFEKTIVISERER MED NYTT DIREKTORAT: «Mens den nye regjeringa kjører sine segways ut på Slottsplassen, starter ei ørkenvandring i offentlig sektors anonyme korridorer for mange tusen mennesker som snart skal bytte jobb», skriver forfatterne om den nye regjerningas planlagte omstrukturering av byråkratiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EFFEKTIVISERER MED NYTT DIREKTORAT: «Mens den nye regjeringa kjører sine segways ut på Slottsplassen, starter ei ørkenvandring i offentlig sektors anonyme korridorer for mange tusen mennesker som snart skal bytte jobb», skriver forfatterne om den nye regjerningas planlagte omstrukturering av byråkratiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Ei realitetsorientering om offentlig forvaltning

Med den nye regjeringens konsekvente forhold til avbyråkratisering, er ei realitetsorientering om offentlig forvaltning at den kan bli mer omfattende enn før.

Debattinnlegg

- Samfunnet må bli mindre byråkratisk, sier regjeringen Solberg i sin nye plattform. Og vil legge ned kommuner, fylkeskommuner, forbud og andre grusomme ting folk ikke trenger i det norske hus. Vi begynner med byråkratene.

Denne kasteløse gruppa mennesker som flytter gråpapir og drikker sur traktekaffe i utdaterte betongbygg. Disse usynlige folka i H&M-dresser fra 1997 som lager helvete for andre fra halv ni til fire hver dag, vintertid. Våpendragerne for en offentlig sektor ingen har bruk for i et land der «enkeltmennesket bør ha større frihet til å styre eget liv uten innblanding fra politikere og byråkrater».

Også i samfunn der «regjeringen vil motarbeide sløsing med offentlige midler og prioritere økt gjennomføringskraft høyt», trengs offentlig forvaltning. Derfor stoler ikke engang regjeringa Solberg på regjeringa Solbergs avbyråkratisering av landet. De har like gjerne lansert ideen om et nytt nivå i forvaltninga som skal sjekke at alt går ordentlig for seg på alle de andre nivåene i offentlig sektor.

De skal «vurdere etablering av en uavhengig effektivitetsenhet for offentlig sektor med stående fullmakt til å revidere blant annet nyttekostnadsanalyser for å sikre god kvalitet og konsistent praksis», et arbeid det årlig skal rapporteres på.

Der stusset vi litt. For vi har jo et departement og et direktorat for slike oppgaver allerede? I forlengelse av Fornyings- og administrasjonsdepartementet, ble Direktoratet for forvaltning og IKT opprettet i 2008 for å bidra til gode omstillingsprosesser i staten. Altså et kontrollorgan og rådgivende organ for andre statlige virksomheter.

Et direktorat som lærer oss at vi ikke kan kjøpe det første og beste som dukker opp med staten sine penger, at staten kan driftes mer lønnsomt enn den gjør i dag og at informasjonen til innbyggerne skal være forståelig. Et direktorat for departementene, som nå altså skal få et direktorat for direktoratet for departementene?

Dette blir sikkert effektivt og innlysende en gang i 2077. I mellomtida vil vi minne om at denne nedbygginga av byråkratiet fort kan gi større byggverk enn noen gang før. For ikke engang i Norge er det slik at det offentlige tjenestetilbudet konkurranseutsetter seg uten hjelp, at forbuda forsvinner av seg sjøl, at de som ønsker å være i landet, lett gjør opp seg imellom hvem andre som får bli, og at segwayen triller inn i trafikkbildet på egen hånd. Det styrket politiet, den nyvinnende eldreomsorgen og verdens beste skole kommer også til å trenge noen til å ta papirarbeidet.

Mens den nye regjeringa kjører sine segways ut på Slottsplassen, starter ei ørkenvandring i offentlig sektors anonyme korridorer for mange tusen mennesker som snart skal bytte jobb. Fra en liten kommune til en stor kommune.

Fra en nedlagt fylkeskommune til det nye organet som skal forvalte fylkeskommunens oppgaver. Fra fylkeskommunen til en av de relativt store kommunene som sjøl skal passe både bukken og havresekken i et forsøk på ikke å byråkratisere seg sjøl i hjel. Eller altså til regjeringens nye tåkedirektorat. Med den nye regjeringens konsistente og konsekvente forhold til avbyråkratisering, er ei realitetsorientering om offentlig forvaltning at den kan bli mer omfattende enn noen gang før. Det er nemlig slike ting verdens beste skole skal lære oss alle. At minus og minus blir pluss.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.