Ei stor, feit lommebok

Kona til Tom Hanks, Rita Wilson, lo seg skakk av showet som Nia Vardalos hadde laget om sitt eget bryllup. Resultatet er den mest lønnsomme indiefilmen noen gang: «Mitt store, fete, greske bryllup».

LOS ANGELES (Dagbladet): Filmen er årets store overraskelse i Hollywood, og den har for lengst slått alle tidligere indiefilmrekorder.

I USA har filmen spilt inn over 210 millioner dollar. I resten av verden har filmen spilt inn over 200 millioner. Siden har filmen gått sin seiersgang også i Europa, og så langt har filmen spilt inn over 200 millioner dollar, snaue 1,5 milliarder norske kroner.

Til tross for ingen kjente skuespillere og bare fem millioner dollar i budsjett har filmen holdt seg på «ti på topp»-lista over de mest populære filmene verden over. I Norge har i underkant av 50000 mennesker sett filmen så langt.

Lagde show av bryllup

Filmen er skrevet ut ifra Nia Vardalos' (40) one-woman-show «Greek Wedding», som igjen er løselig basert på prosessen hun - og ikke minst hennes vordende ektemann - måtte gå gjennom før de to kunne gifte seg. Hennes greske familie hadde en lang rekke krav som måtte innfris.

Rita Wilson, som også har greske røtter, så showet til Vardalos i Los Angeles. Wilson mente at det lå godt materiale for en film i showet. Hun fikk sin mann med på ideen, og en dag ringte Hanks opp Vardalos og sa at de var villige til å lage filmen.

- Men jeg har kommet fra Canada og hit til LA som skuespiller, ikke som manusforfatter, repliserte Vardalos til Oscar-vinneren.

- Selvsagt. Du skal ha hovedrollen, svarte Hanks.

Finansieringen, fem millioner dollar, var på plass, og filmen ble spilt inn i løpet av 26 dager med Rita Wilson som en av produsentene.

Stille lansering

Filmen fikk en stille lansering i USA i april. Markedsføringsbudsjettet var lavt, men publikum likte hva de så. Ryktet spredte seg, og filmen vokste fra helg til helg fra våren og gjennom sommeren - og er fortsatt blant de mest sette filmene i USA.

I dag er Nia Vardalos et kjent Hollywood-navn. Hun er på førstesiden av aviser og magasiner, og intervjues av alle radio- og tv-kanaler. Den tidligere frustrerte skuespilleren har på noen måneder blitt en mektig kvinne i Hollywood, og er ettertraktet både som skuespiller og som manusforfatter.

DET UMULIGE ER MULIG: Fra å være en frustrert skuespiller og manusforfatter har Nia Vardalos blitt en mektig kvinne i Hollywood. Hennes film, løselig basert på hennes eget bryllup, går seiersgang over hele verden.