Ei uke i vindu

Moromannen Kristopher Schau har utfordret folks gode smak og fordommer i flere sammenhenger. Nå går han steget videre og skal leve ei hel uke i et utstillingsvindu på Karl Johans gate i Oslo. «Forfall» har han kalt prosjektet sitt.

21. september sjekker Schau inn i sin midlertidige bolig, i et utstillingsvindu midt på landets hovedgate, ved det sterkt trafikkerte Egertorget. Der får folk garantert en ny attraksjon å stoppe ved.

Kristopher Schau skal sove, spise, lese, gå på do, dusje og ta imot besøk, i sju dager og netter til ende, i utstillingsvinduet sitt.

Parodi?

Det blir komikerens egen kommentar til realitysjangeren på TV. Parodien blir en multimediahappening på TV, trolig i kanalen NRK 2, radio PeTre og websida upunkt.nrk.no. 24 timer i døgnet får alle som klikker seg innom NRK.no oppleve Schau i levende live. Og mens Big Brother satte grensa ved dodøra, åpner Schau den også... Kroppsfunksjonene skrus ikke av, selv om han kan få et stort publikum, både på TV, radio, internett og på gata.

- Det er ikke så mye parodien som er poenget, men meningen er å se hvor mye et menneske kan forfalle, mentalt og fysisk, i løpet av sju døgn, sier prosjektleder i «Forfall», Nicolai Flesjø.

«Rommet» han skal oppholde seg i blir utstyrt som et vanlig gutterom, med den store forskjellen at hele nasjonen kan kikke inn gjennom hele den ene veggen, utstillingsvinduet.

- Han skal utsettes for ulike stimuli, blant annet TV og video. Kristopher har tenkt å se flere filmer han ikke har fått med seg så langt. Blant annet Kieslowskis «Dekalogen». I løpet av uka kommer han til å forvandles fra ung, slank og kjekk til en feit og fæl, sur og sjuk fyr, melder Flesjø.

Forferdelige ting

PÅ UTSTILLING: Kristopher Schau har fått oppmerksomhet for sine stunt, og gir seg ikke. I ei uke skal han bo, og gjøre det folk flest må i løpet av ei uke, i et utstillingsvindu på Karl Johan.Foto: CHRIS KYLLINGMARK
PÅ UTSTILLING: Kristopher Schau har fått oppmerksomhet for sine stunt, og gir seg ikke. I ei uke skal han bo, og gjøre det folk flest må i løpet av ei uke, i et utstillingsvindu på Karl Johan.Foto: CHRIS KYLLINGMARK Vis mer

Det er et lite menneskelig eksperiment performancekunstneren og programlederen skal utsette seg for. Og det han ikke klarer å stelle i stand av ubehageligheter sjøl, skal publikum få bidra med.

- Det norske folk skal få være med på å plage vettet av Kristopher Schau. En anledning mange sikkert har ventet lenge på. Publikum skal være med på å påvirke hverdagen hans, gjennom tekstmeldinger, internet og telefon, hele tida mens Schau ivaretar sin jobb som programleder i «Karate».

- Men helsa, da? Dette kan bli direkte usunt, selv for en stor og veltrent skrott?

- Jeg holdt på å si at det ikke skal gå på liv og helse løs, men det skal det jo. Men under forsvarlig oppsyn og de nødvendige sikkerhetstiltak. Han blir målt og veid og det blir lagt fram statistikker over inn- og uttak, ler prosjektleder Flesjø.

NRK-verdier

Det kan fort utarte til et lite galehus, men Flesjø, som ikke helt har kommet i mål med planleggingen av konseptet, mener dette er positivt for NRK.

- Det er viktig at NRK beveger seg i retning en interaktiv og digital verden. Og at vi trekker med oss NRKs verdisyn i bunnen. Men jo, vi legger opp til mye rart. Vi trekker det ganske langt denne gang, slutter Nicolai Flesjø.

«SATANS UKE»: Ei uke i en gammel bil midtvinters ble tøft for Kristopher Schau. Nå skal han utsette seg fro nye påkjenninger.Foto: HANS ARNE VEDLOG
PÅ UTSTILLING: Kristopher Schau har fått oppmerksomhet for sine stunt, og gir seg ikke. I ei uke skal han bo, og gjøre det folk flest må i løpet av ei uke, i et utstillingsvindu på Karl Johan.Foto: CHRIS KYLLINGMARK