Ei virkelig gulljente

Arvid Bryne

Når norske idrettsutøvere går til topps i OL eller VM, sender statsministeren alltid gratulasjonstelegram. Når et norsk kor gjør rent bord i en av verdens mest prestisjetunge korkonkurranser, hører de ikke et pip fra det hold.

Og hvordan skulle statsministeren vite at kammerkoret Nova tok fire gull i Guido d'Arezzo i Italia? Der var jo ingen norsk journalist til stede.

Jeg tråkker vel ingen på tærne når jeg påstår at suksessen sist helg først og fremst skyldes dirigenten, Anne Karin Sundal. Kammerkoret Nova opprettet hun i 2001 som en del av forberedelsene til eksamen i kordireksjon hovedfag ved Norges Musikkhøgskole i fjor. To kor måtte til for å kunne vise hva hun duger til som dirigent.

Fra skolen fikk hun tildelt et kor bestående av elever og profesjonelle sangere. Disse fikk hun øve med i ti uker før eksamenskonserten i Paulus kirke. Det gikk bra. Men enda bedre gikk det da hun trakk i gang de 30 sangerne i Nova, som har vist seg meget levedyktig også etter eksamen.

Konkurransen i Arezzo er blant korkjennere anerkjent som en av de seks viktigste korkonkurranser i Europa og holder et svært høyt musikalsk nivå med deltakelse fra hele verden.

Kammerkoret Nova vant lørdag den polyfone klassen og ble seint søndag kveld utropt til vinner av konkurransens Grand Prize, som beste kor uansett klasse. Da hadde sangerne også hentet hjem førsteprisene i kategoriene for barokk- og moderne musikk. Anne Karin kommer fra Halsa på Nordmøre.

Hun er utdannet fløytist ved Musikkonservatoriet i Trondheim. I Trondheim dirigerte hun Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening (TKS) og Pirum Old Boys. For tida dirigerer hun flere kor i Oslo, i tillegg til kammerkoret Nova bl.a. Chorus Mixtus ved juridisk fakultet og Kvindelige Studenters Sangforening (KSS).

De som kjenner henne, sier at hennes drivkraft er en smittende musikkglede og en higen etter det perfekte. Og det forbauser oss ikke når hun forteller at hun fikk den musikalske grunnutdannelsen i Halsa skolekorps og i Halsa Songlag.

Nå har hun begynt å ta sangtimer.-  En hobby må også jeg ha, sier hun med en glad latter.