Eia får ytringsfrihetspris

Fritt Ords honnørpris for «Hjernevask».

PRISVINNER: Harald Eia deler Fritt ords honnørpris for å ha satt i gang debatt om arv og miljø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
PRISVINNER: Harald Eia deler Fritt ords honnørpris for å ha satt i gang debatt om arv og miljø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

Fritt Ords styre skriver i sin begrunnelse at Harald Eia tildeles Fritt Ords Honnør for gjennom programmet Hjernevask å ha utløst en av de heftigste debattene om forskning i nyere tid. Programmet dreide seg i hovedsak om biologi og samfunn og tok opp kontroversielle spørsmål om blant annet kjønn, sex og rase.

- Selv om det har kommet kritikk mot Eias journalistiske metoder, skapte serien økt interesse for sammenhengen mellom arv og miljø, og bidro til fagkritikk og en fornyet dialog mellom ulike fagtradisjoner, heter det i begrunnelsen.

Også professor Dag Olav Hessen tildeles Fritt Ords Honnør. Hessen tildeles prisen «for at han på engasjerende vis har formidlet vitenskapelig innsikt og deltatt i offentlig debatt med velfunderte faglige innspill.»

Forskningsjournalisten Bjørn Roar Vassnes som var med å starte TV-programmet Schrödingers katt på NRK, tildeles Fritt Ords Honnør for sitt allsidige, kritiske og selvstendige bidrag til naturvitenskapelig formidling og debatt.

Honnørene overrekkes førstkommende tirsdag.

(NTB)