I KRANGEL: Gjennom «Hjernevask» ønsket Harald Eia å sette lys på samfunnsforskning og biologi. Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen følte seg dårlig behandlet og klaget til PFU. Foto: Nina Hansen
I KRANGEL: Gjennom «Hjernevask» ønsket Harald Eia å sette lys på samfunnsforskning og biologi. Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen følte seg dårlig behandlet og klaget til PFU. Foto: Nina HansenVis mer

Eia om PFU: - Klapp på skuldra

- Hvis saken tas til retten, skal jeg prosedere selv, sier Harald Eia.

||| Pressens faglige utvalg (PFU) behandlet i dag kjønnsforsker Jørgen Lorentzens klage mot TV-serien «Hjernevask». Lorentzen mente Harald Eia og hans redaksjon hadde kryssklippet intervjuet med ham, slik at meningsinnholdet ble forvrengt.

Konklusjonen fra PFU var likevel at NRK og Eia ikke har brutt god presseskikk.

- Jeg er lettet. Jeg så for meg en faktaboks der det til evig tid skulle stå at jeg ble dømt i PFU. Det slipper jeg, sier Eia til Dagbladet.

- Jeg er også glad for at det ikke blir hengende igjen at vi juksa, men at vi faktisk pekte på noe interessant, sier han.

Klapp på skulderen
PFU mente riktignok at «Hjernevask»-programmene med Jørgen Lorentzen utvilsomt var «tendensiøse i sin fremstilling, i disfavør klageren». Men samtidig pekte utvalgets medlemmer at NRK-serien har satt i gang en viktig debatt om samfunnsforskning, arv og miljø.

- De små svakhetene er ikke tilstrekkelig sett opp mot programmets styrke, sier PFU-medlem, Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd.

Harald Eia oppfatter diskusjonen i PFU i dag som et utfordrende og morsomt klapp på skuldra.

- Spesielt noe av det som ble sagt av Odd Isungset og Hilde Haugsgjerd. De synes Hjernevask var godt håndverk og at vi gjorde en viktig jobb, sier Eia.

Frykter ikke rettssak
Jørgen Lorentzen har så langt ikke svart på Dagbladets henvendelser, men sier til VGs papirutgave i dag at han har vurdert å ta «Hjernevask» til retten.

Harald Eia frykter ikke dette:

- Hvis det skjer, skal jeg prosedere selv og henvende meg direkte til juryen. Dette skal til Høyesterett, spøker Eia, men blir raskt alvorlig.

- Han er selvsagt i sin fulle rett til å ta dette til retten, men jeg håper ikke han gjør det. Det er å kaste bort alles tid og ressurser.