- Eias triste forfall

Sosiolog mener Harald Eia har degenerert som komiker etter «Hjernevask». Eia innrømmer at serien har fått konsekvenser.

DEGENERERT: Sosiolog Andreas Hompland mener Harald Eia har degenerert som komiker, og beskriver «Storbynatt» som «våsete». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
DEGENERERT: Sosiolog Andreas Hompland mener Harald Eia har degenerert som komiker, og beskriver «Storbynatt» som «våsete». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

I dagens «Ideer»-spalte i Dagbladet går sosiolog og skribent Andreas Hompland rett i strupen på Harald Eia, og skriver at det har vært «trist å følgje forfallet» fra «Hjernevask»-serien til «Storbynatt».

«Forskjellen mellom satire, sjikane og tull og tøys har gått i oppløysing», skriver Hompland, og mener at «Storbynatt» er «våsete og grip til enkle triks for å drita ut intervjuobjekt og andre figurar».

Dette er ikke første gang Harald Eia og Bård Tufte Johansen har fått kritikk for programmet sitt. Både skribent Anders Heger og Klassekampen-redaktør Sarah Sørheim gikk nylig til angrep på «Storbynatt»-humoren.

- Degenerert Men Hompland går enda lenger, og mener Eia har mistet grepet som komiker etter «Hjernevask»-programmet:

«Det må konstaterast at etter at han konverterte frå sosiologisk inspirert leik med språk og symbolske signal til hjernemedisin, genetikk og evolusjonsbiologi, har han ikkje klart å ta seg inn igjen. Då degenererte han som komikar.»

Harald Eia innrømmer at det har fått konsekvenser for ham som komiker at han gikk inn i en intellektuell debatt.

- Det er en fordel for en komiker å være ansiktsløs, og jeg tok noen sjanser da jeg lagde «Hjernevask». Jeg visste at det kunne bli vanskelig å bli tatt som morsom igjen, men den prisen betaler jeg gjerne, sier han til Dagbladet.

- Persepsjonen endres - Tenker du på dette når du lager «Storbynatt»?

- Nei. Jeg lager ikke sketsjer for Andreas Hompland, svarer Eia.

- Har din humor endret seg på grunn av «Hjernevask»?

- Nei, men manges persepsjon av humoren har endret seg.

Eia peker på at det nå er flere intellektuelle som har vendt ham ryggen.

- De føler at jeg er en hard negl, at jeg ikke er den de trodde og håpet at jeg var, sier han.

- Stjeler og slurver Men det er ikke bare fra Hompland, Heger og Sørheim Bård og Harald har fått kritikk. I sin lørdagsspalte i Dagbladet har Kjetil Rolness gått til angrep på blant annet «Storbynatt», og mener at NRK er inne i en «komikrise».

I en kronikk i dagens Dagbladet slår Eia knallhardt tilbake:

«Det er en modig kritikk fra en forfatter som ikke har skrevet en bok siden 2003», skriver Eia, og følger opp med eksempler på hvorfor Rolness er en «mann som stjeler og slurver».

- Hvorfor går du til dette personlige angrepet på Rolness nå?

- Det er for å få en artig debatt. Jeg håper Rolness tar det sporty, vi er jo tross alt venner, svarer Eia.