- Eidsvåg ville ha et kritisk blikk

Den første Bjørn Eidsvåg-biografien slippes til høsten.

(Dagbladet.no): Det var ingen selvfølge at det skulle bli kulturjournalisten Randi Berge Svendsen som skulle skrive Bjørn Eidsvågs første biografi. Hun var ikke spesielt stor fan engang, men Bjørn Eidsvåg er en mann som vet hva han vil ha. Og som biograf ville ha en kritiker.

- Bjørn Eidsvåg visste at jeg ikke var Eidsvåg-fan og for ham var det en fordel. Jeg har bakgrunn som kulturjournalist og musiker, og har skrevet flere kritikker av Bjørn tidligere. Ikke alle var positive, men han likte kombinasjonen av det jeg hadde skrevet og det at jeg hadde musikerbakgrunn.

Dessuten er jeg også oppvokst på Sørlandet og i et bedehusmiljø, og kan gjøre meg noen analyser av hvordan oppveksten har formet ham, forteller Randi Berge Svendsen.

Ikke punktum

I tre år har hun jobbet med biografien til Bjørn Eidsvåg. Boka har ikke fått et endelig navn enda, men skal slippes på Font forlag til høsten. På tross av at Randi ikke har satt punktum helt enda.

- Boka begynner i Sauda og slutter et sted i 2007. Man skal kunne gjøre seg noen tanker om hva som kommer til å skje med denne mannen videre, sier Berge Svendsen.

Brobygger

Ifølge Berge Svendsen hadde Eidsvåg fått signaler om at det var flere som ønsket å skrive bok om ham. For å komme dem i forkjøpet bestemte han seg for at et bokprosjekt var noe han selv ville ta tak i.

SNART BOKAKTUELL: Bjørn Eidsvågs første biografi slippes til høsten. Foto: Scanpix
SNART BOKAKTUELL: Bjørn Eidsvågs første biografi slippes til høsten. Foto: Scanpix Vis mer

Først ønsket han å skrive en selvbiografi, men fant ut at han rett og slett ikke hadde tid. Da tok han kontakt med Berge Svendsen.

- Biografien skal hovedsakelig ikke bestå av grafsing, det skal først og fremst bli en bok om hans karriere. I og med at tekstene rommer så mye personlig, så er det naturlig at man også ser mennesket bak, sier Berge Svendsen.

- Det som er enestående med Eidsvåg er at han har vært en brobygger mellom det kristne og det verdslige. Han har noe å formidle til mange mennesker og jeg har fått veldig respekt for ham under arbeidet.

Research

Hun forteller at hun har vært opptatt av å gjøre et grundig researcharbeid, intervjuet venner, kolleger, musikere og representanter fra kirken. Hun har også vært med Eidsvåg på turné.

- Eidsvåg er ganske åpenhjertig, i likhet med mange andre er han åpen om noen ting og mer lukket om andre. Men han tør å vise sine svake og ja, hva skal man si, arrogante, trekk også. Han tør å vise fram flere sider av seg selv, som andre kanskje ville valgt å ikke snakke om.

I tillegg er han en veldig god historieforteller, og det har gjort jobben min mye lettere, sier Randi Berge Svendsen.

- Eidsvåg ville ha et kritisk blikk