DEBATT

Boligmarkedet i Oslo

Eiendomsmeglere, slutt med lokketilbudene

Hvordan har det seg at samtlige boliger går skyhøyt over denne markedsverdien, om ikke meglere bevisst setter en lavere pris?

BOLIGPRISER: Boligprisene stiger, og prisantydningen sier ikke stort om hva boligen kommer til å gå for.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BOLIGPRISER: Boligprisene stiger, og prisantydningen sier ikke stort om hva boligen kommer til å gå for. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hei, dere eiendomsmeglere som skryter på Facebook om hvor mye boligen dere nettopp solgte gikk over prisantydning.

Fra 1. juni i år trådte som kjent den nye ordningen i kraft hvor eiendomsmegler skal fastslå markedsverdi på eiendommer fremfor takstmenn. Denne nye ordningen er bygget på tanken om at takstmenn er best egnet til å fastsette teknisk verdi på eiendommen, mens megleren er den fagpersonen som kjenner markedet best og derfor er egnet til å vurdere markedsverdien til en bolig best. Definisjonen av markedsverdi er som kjent den prisen en selger kan forvente å få fra en potensiell kjøper, og differansen mellom prisantydning og markedsverdi burde i prinsippet være minimal.

Hvordan kan det da ha seg at samtlige boliger går skyhøyt over denne markedsverdien (les: prisantydning)?

Jeg er ingen økonom, men jeg forstår at prisantydning på ingen måte er bindende for verken selger eller megler og er ment som en pekepinn, men er ikke en prisantydnings viktigste «oppgave» å veilede kjøpere til å se hvilket prissjikt en bolig ligger i samt hva selger kan forvente å få, fremfor å få så mange potensielle boligkjøpere inn på visning og med i budrunden?

Hvordan kan f. eks en leilighets prisantydning på 2 990 000 kroner eksl. fellesgjeld betegnes som annet enn lokkepris? En av disse ble solgt for 3 830 000 kroner, noe som tilsvarer 840 000 kroner over prisantydning.

En megler i Oslo - om han eller hun ikke har ligget i koma siden 2010 og nettopp våknet opp - burde vel med sin tre år lange utdannelse kunne fastslå rimelig sikkert at en over 50 kvadratmeter stor leilighet i Italiagården på Torshov uten oppussingsbehov og med felleskostnader under 3000 kroner/mnd ikke under noen omstendigheter ville bli solgt for 2 990 000 kroner i dagens marked?

Mener megler her at den ikke er verdt mer enn 2 990 000 kroner og at selger burde se seg fornøyd om han oppnår denne prisen i september 2016?

Når det har blitt regelen fremfor unntaket at boliger blir solgt for 20-30 prosent over prisantydning bidrar det ikke bare til flere frustrerte mennesker på boligjakt, men også til medieoppslag som igjen hauser opp budrundene og får folk til å kjøpe over evne.

Markedet i Oslo er spesielt og jeg har forståelse for at det kan være vanskelig å prissette leiligheter med så få objekter på markedet, men en salgsprosess fra man kontakter megler til leiligheten ligger ute for salg tar toppen to uker, og prisene (og tilbudssiden) har ikke forandret seg drastisk i dette lille tidsrommet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer