DEBATT

Radikale ideer:

Eiendomsretten står i veien for økonomisk vekst

Et nytt marked i eiendeler vil redusere ulikheten og skape mer vekst.

RADIKALE IDEER #1: Tenk om du kunne bestemme verdien på eiendelene dine? Og utifra det også bestemme hvor mye skatt du selv betaler? Det er utgangspunktet for den første ideen fra boka «Radical Markets», presentert av Aksel Braanen Sterri. Video: Marie RøsslandVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Store ulikheter, svak økonomisk vekst, motstand mot både innvandring og frihandel og en ny datarevolusjon på trappene, skaper usikkerhet om framtiden. Dessverre leverer verken venstre- eller høyresiden troverdige løsninger på problemene.

Noen har foreslått at vi må se tilbake til Einar Gerhardsen for å finne inspirasjon til ny politikk, basert på mer statlig styring av økonomien. Sannheten er at vi må lenger tilbake. Dagens utfordringer likner ikke på etterkrigstidens, men 1800-tallets, med private monopolister, store ulikheter, og overgang til en ny industriell revolusjon. Som da trenger vi bedre, friere og flere markeder, ikke færre.

I boka «Radical Markets» presenterer Eric Posner og Glen Weyl løsninger i denne ånden. I sommer skal jeg presentere dere for bokas radikale ideer. Noen av ideene vil framstå fremmede og urealistiske, men det er akkurat slik nytenkning som trengs om vi skal evne å møte utfordringene. I dag tar vi for oss det private eierskapet, bærebjelken i det kapitalistiske systemet.

De fleste tar eiendomsretten for gitt. Den stimulerer til effektiv utnyttelse av godene og har en moralsk begrunnelse; den som skaper verdiene bør også beholde dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.