LEDER

Skatt:

Eiendomsskatt er bra for deg

I hvert fall hvis du vil inn på boligmarkedet.

Bør skattlegges mer: I det store og hele er alle tjent med en bedre og mer rettferdig beskatning av bolig. Foto: Nanisimova / Shutterstock / NTB scanpix
Bør skattlegges mer: I det store og hele er alle tjent med en bedre og mer rettferdig beskatning av bolig. Foto: Nanisimova / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Forrige uke ble det klart de 3.400 privatpersonene bak massesøksmålet mot Oslo kommunes innføring av eiendomsskatt gikk på et sviende nederlag: Ifølge Høyesterett er kommunen i sin fulle rett til å innføre et høyt bunnfradrag som skåner borgere med minst fra å betale.

Det høye bunnfradraget er kanskje upopulært blant folk med store og dyre boliger, men forbudt er det ikke. Den store misnøyen med eiendomsskatt, som i Oslos tilfelle har kostet tid og ressurser i form av et stort søksmål, er beklagelig.

Men som Dagbladet har påpekt tidligere, kan skatten med fordel omfatte flere enn den gjør i dag. Brukt på riktig vis, er eiendomsskatt et verktøy for å skape mer vekst, rettferdig fordeling og et mer velfungerende bolig- og leiemarked.

Blant annet kan skatten brukes til å hjelpe flere inn i boligmarkedet - et politisk mål for nesten samtlige partier på Stortinget. Fordi eiendomsskatten gjør det mindre attraktivt å være boligeier, alt annet likt, vil prisene falle. Da vil det være flere som har tilstrekkelig egenkapital til å kjøpe egen bolig.

Det er i hvert fall budskapet i en kronikk i Dagens Næringsliv, ført i pennen av SSB-forsker Erlend Eide Bø. Forskeren anslår at boligprisene på sikt kan falle med så mye som 20 prosent dersom vi skattlegger fordelen av å bo i egen bolig med tre prosent, samt øker formuesverdien på boliger fra 25 prosent til 100 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer