VIL HA SKATTEDEBATT: SVs Marianne Borgen ønsker en ny debatt om mulighetene for å innføre eiendomsskatt. Det vil både kunne gå til kulturbygg og velferdstjenester. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL HA SKATTEDEBATT: SVs Marianne Borgen ønsker en ny debatt om mulighetene for å innføre eiendomsskatt. Det vil både kunne gå til kulturbygg og velferdstjenester. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Eiendomsskatt kan redde Munch

SV vil innføre eiendomsskatt i Oslo. Det vil gi nok inntekter til å dekke summen politikerne strides om i Munch-saken.

(Dagbladet): - Vi prøver å få Høyre og Frp til å ta innover seg at kommunen trenger flere inntekter. Vi ønsker derfor å innføre eiendomsskatt i Oslo, og reiser debatten i forbindelse med oslobudsjettet for 2013, sier Marianne Borgen i SV til Dagbladet.

Borgens «forsiktige overslag» viser at dersom det innføres eiendomsskatt i 2014, så vil det gi 700 millioner kroner i inntekter det første året. Året etter vil det øke til 1,4 milliarder.

- Det er relevant å koble dette til debatten om Munch-museum, ettersom Frp mener at vi ikke har råd til realisere de eksisterende planene om både Munch-museum og nytt hovedbibliotek for Deichmann.

- Kan sikre kulturbygg - Så eiendomsskatt vil kunne redde Munch?

- Det er litt satt på spissen, men vi trenger økte inntekter for å realisere kulturbyggene. Eiendomsskatten handler både om å sikre viktige kulturinstitusjoner, men også om å levere god kvalitet på barnehager, eldreomsorg og andre velferdstjenester, sier Borgen.

KAN REDDES AV EIENDOMSSKATT?: Med eiendomsskatt vil Oslo kommune kanskje ta seg råd til Lambda. Illustrasjon: Herreros Arquitectos
KAN REDDES AV EIENDOMSSKATT?: Med eiendomsskatt vil Oslo kommune kanskje ta seg råd til Lambda. Illustrasjon: Herreros Arquitectos Vis mer

SVs forslag vil innebære en skattlegging av eiendommer til en verdi av fem millioner kroner og oppover. Hovedtyngden vil ligge på næringseiendommer.

Stor motstand - Fra januar 2014 vil det bli enklere å innføre eiendomsskatt, fordi vi ikke lenger vil trenge å takstere hver enkelt eiendom. Nå må Høyre, Frp og Ap bli mer ansvarlige i å se på kommunens inntekter i forhold til utgifter, sier Borgen.

Interessant nok er 700 millioner forskjellen mellom de eksisterende estimatene for nytt Munch-museum på Tøyen/Tullinløkka/Bjørvika, og Frps budsjettak på én milliard kroner.

Men Borgen får liten støtte i bystyret.

- Eiendomsskatt er aldri aktuelt for Høyre, men det er hyggelig at Borgen begynner å se etter kreative løsninger for å få realisert Munch og Deichmann. Forhåpentligvis ser Borgen også etter andre alternativer, sier kulturkomiteens leder Øystein Sundelin (H).

- Bedre alternativ Carl I. Hagen er svært kritisk til eiendomsskatt.

- Det er ikke et virkemiddel vi vil bruke, og vi skal fortsette å sikre at Oslos innbyggere ikke skal betale eiendomsskatt. Særlig ettersom vi har en bedre og billigere måte å sikre at både Munch-museet og Deichmanske realiseres, samtidig som vi kan bygge idrettsplasser og sikre sykehjemsplasser, sier Hagen.

- UAKTUELT: Carl I Hagen (frp) sier at eiendomsskatt ikke kommer på tale. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- UAKTUELT: Carl I Hagen (frp) sier at eiendomsskatt ikke kommer på tale. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hans forslag er å legge Munch til Nasjonalgalleriet, med et pristak på en milliard, og bygge et nytt bibliotek på Tøyen. Totalbudsjettet er på litt over 2,6 milliarder kroner.