Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eierskap og lederlønn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIERSKAPSMELDINGEN: Staten er den største eieren i norsk næringsliv. Vi eier fordi vi vil sikre nasjonalt eierskap og nasjonal forankring. For oss er det viktig å sikre felleskapets råderett over felles naturressurser og vi ønsker langsiktig vekst og industriell utvikling i Norge. Regjeringen forvalter store statlige verdier, og det er derfor viktig at de egentlige eierne - det vil si det norske folk - og de som styrer vår felleseiendom får vite hva slags forventninger regjeringen har. Derfor legger regjeringen i dag fram en eierskapsmelding som sier tydelig i fra hva regjeringen vil med eierskapet. Staten ønsker å ha en god verdiskaping i de selskapene vi er eier i. Vi tenker på lang sikt - ikke bare på neste uke eller neste kvartal. Regjeringen mener det er viktig at selskapene tar miljøansvar, holder arbeidsmiljøet i orden, følger lover og regelverk, og tar vare på eget omdømme. Det er gammeldags å hevde at slike hensyn står i motsetning til det å jobbe for økt verdiskapning. En av sakene det har vært mye debatt om den siste tiden er urimelige lederlønninger, særlig knyttet til opsjoner.

DET ER POSITIVT at det er debatt om norske lederlønninger. Det handler om grunnleggende verdier. Vi vil ikke at forskjellene skal bli for store i samfunnet eller i bedriften. Vår samfunnsmodell gir oss også store fordeler i den internasjonale konkurransen. Stadig flere internasjonale undersøkelser viser at vår måte å organisere samfunnet på ikke bare er rettferdig, men også gjør oss konkurransedyktige. Det at vi gir mange like muligheter, gjør at samfunnet og felleskapet får større muligheter. Det at vi i Norge fortsatt har en god balanse mellom det å skape og dele, er avgjørende for å lykkes i den framtidige globale konkurransen. Regjeringen vil bygge videre på denne samfunnsmodellen. Urimelige store forskjeller mellom de ulike nivåene i norske bedrifter er ikke forenelig med den norske modellen for utjevning og konkurransedyktighet. Derfor må staten gå foran som et godt eksempel i de selskapene vi eier. Derfor kommer regjeringen med nye retningslinjer for lønn for ledere i selskap der staten er hel eller delvis eier. De nye retningslinjene er en innstramming i forhold til dagens praksis.

DET VIKTIGSTE insentivet en leder har, er en god fastlønn. Lederlønnen er høy i Norge i dag på grunn av hardt arbeid og lange arbeidsdager, men også fordi lederen har ansvar for de samlede resultatene. Er ikke de gode nok, må styret og lederen ta konsekvensene av det.I tillegg til fastlønn har noen ledere en bonus - det vil si en variabel lønn i tillegg til fastlønn. For at prestasjonsbaserte tillegg skal virke riktig, må det foreligge klare mål for hva som skal gi bonus. Bonus skal ikke skyldes tilfeldigheter, eller forhold lederen ikke kan påvirke. Lønnssystemet for lederen er et signal om hva som er viktig, hvilke mål som skal nås, og ikke minst hvilken risiko lederen bør ta.Verken forskning eller fornuft gir støtte til at opsjonsordninger er nødvendig i den type bedrifter som staten normalt er eier i. Staten skal derfor stemme nei på generalforsamlinger der vi er representert dersom det fremmes forslag om nye opsjonsordniger. Samtidig vil si ifra at for generøse bonusordninger kan gi feil signal til selskapenes ledelse. Det er videre viktig at lederne har pensjonssystemer som er på linje med hva de andre ansatte i bedriften kan vente. Sluttvederlag må også være sterkt begrenset, og bare brukes unntaksvis.

SAMFUNNET HAR en rett til å vente moderasjon fra lederne i næringslivet. De er blant dem som har mest fra før, og de erkjenner selv at de har en bredere rolle enn bare sitt daglige arbeid. Men det operative ansvaret for å holde kontroll på lederlønnsordningene, hviler hos styret. For at styret skal kunne gjøre denne jobben skikkelig, er det en fordel at de vet hvilke mål eierne setter opp for virksomheten. Vi vil gjøre det klart både for andre investorer, styret, de ansatte og samfunnet.

DET ER MED TANKE på den norske modellen vi nå endrer de urimelige lederlønningene. Ledere i statlige bedrifter skal få den lønnen de fortjener, men de skal ikke være lønnsledende. Vi tror at nettopp rettferdigheten er en viktig faktor for at Norge er et av verdens rikeste land, og i følge FN verdens beste å bo i. Vi vil beholde den samfunnskontrakten, der det ikke er så stor forskjell på folk, som gjør at vi skaper store verdier i landet vårt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!