DEBATT

Debatt: Sidemålspolitikk

Ein sidemålskarakter er ikkje «ein kniv i ryggen»

Noregs Mållag vil halde på standpunktkarakteren i sidemål gjennom heile skoleløpet, og at alle skal få vise kva dei duger til i ein skriftleg eksamen i sidemål.

MÅ BEHALDAS: «Vi går inn for mange endringar, men utgangspunktet for endring kan ikkje vere at ein skal fjerne heile eller delar av sidemålsundervisninga», skriv Magne Aasbrenn, leiar i Noregs Mållag. Foto: NTB Scanpix
MÅ BEHALDAS: «Vi går inn for mange endringar, men utgangspunktet for endring kan ikkje vere at ein skal fjerne heile eller delar av sidemålsundervisninga», skriv Magne Aasbrenn, leiar i Noregs Mållag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 16. januar kommenterer Dagbladets Inger Merete Hobbelstad synspunkta til Noregs Mållag. Ho går inn for at det framleis skal bli gjeve karakterar i norsk sidemål, og det er bra. Men artikkelen gjev inntrykk av at Noregs Mållag ikkje er interesserte i å endre sidemålspolitikken, og det stemmer ikkje. Vi går inn for mange endringar, men utgangspunktet for endring kan ikkje vere at ein skal fjerne heile eller delar av sidemålsundervisninga.

Eit veldig godt moment som Hobbelstad tar opp, er at språklæring best skjer ved fordjuping i språket – og dette passar best i mellomsteget i barneskolen, etter vårt syn.

Når Hobbelstad gjer framlegg om at sidemålsundervisninga bør avsluttast tidleg slik at hovudmålet kan overta til slutt i vidaregåande, ser eg både som norsklærar og mållagsleiar store pedagogiske og praktiske problem med det.

Det er ein stor fordel å kunne samanlikne med bokmål når ein underviser i nynorsk og med nynorsk når ein underviser i bokmål. Problemet med «substantivsjuke» i bokmål kan til dømes kurerast i møte med den verbale og direkte seiemåten i nynorsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer