Einar (96) og Reidar (89) blir filmstjerner

BERLEVÅG (Dagbladet): Filmregissør Knut Erik Jensen falt pladask for mannskoret i fiskeværet på finnmarkskysten. Kjærlighetsforholdet ender med film, cd-plate, og uventet berømmelse.

«...den lykken du søker bak blånende fjell... kan hende du aldri har eiet den selv... lær deg å elske de nære ting...»

Staute karer synger av full hals, mjuke toner fyller det vesle kulturhuset i Berlevåg. Anledningen er lydopptakene til Knut Erik Jensens siste helaftens dokumentarfilm, med arbeidstittel «Heftig og begeistret». Ideen fikk han da han i fjor - også det i Berlevåg - gjorde opptakene til spillefilmen «Når mørket er forbi». Jensen gikk på «utrendy» korkonsert og ble bergtatt.

- Disse gutta har levd et hardt liv på havet, på fritida gir de seg hen til øm sang og kjærlighetstekster. En sterk opplevelse. Filmen blir en hyllest til den frivillige og delvis glemte amatørkulturen, sier Knut Erik Jensen.

96-årig tenor

Samtidig er Kirkelig kulturverksted og korkonsulent Per-Oddvar Hildre på plass i Berlevåg. Selskapet skal gi ut korsangen på cd.

- De synger vakkert og troverdig. Ikke for å posere, men fordi de har noe på hjertet. En feil tone her og der blir uinteressant. En befrielse å slippe den «perfekte» elitekulturen en stund, sier Hildre.

Berlevåg-koret ble til i 1917. Einar Strand (96) har vært med siden 1926. Førstetenoren har ingen planer om å slutte, så lenge stemmen bærer.

- Filminnspilling er stor stas, no kjem vi på kartet. Vi har sunget i Oslo én gang, men aldri turnert utafor Finnmark. Nå byr det seg vel en sjanse, sier veteranen.

Samhold


Den aldrende fiskeren har levd et liv under strenge livsvilkår på finnmarkskysten. I koret har han funnet mye glede.

- Alle er kamerater, mange av oss har sunget sammen i over 50 år. Vi elsker sang og musikk, sier Einar - og lillebror Reidar på 89 nikker enig.

Korfilmen får premiere under Tromsø internasjonale filmfestival om et år. Trolig med koret som hedersgjester.

  • Knut Erik Jensen fortsetter også planleggingen av sin neste spillefilm, en historie basert på spiondømte Gunvor Galtung Haaviks liv og kjærlighetsforhold til en russer.

KRAFTFULLT: Filmregissør Knut Erik Jensen (t.v.) lar seg imponere av Berlevåg mannskor. Foran (t.v.) Einar Strand (96) og lillebror Reidar (89).