Einar Gelius klar med ny bok

Forlaget lover mer rabalder.

BOKKLAR:  På torsdag kommer Einar Gelius' andre bok. «Det er håp i de foldede hender» lanseres i Vålerenga prestegård. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOKKLAR: På torsdag kommer Einar Gelius' andre bok. «Det er håp i de foldede hender» lanseres i Vålerenga prestegård. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På torsdag kommer Einar Gelius med sin andre bok.

Om møtet med biskopen «Det er håp i de foldede hender» lanseres i Vålerenga prestegård på torsdag.

- Dette blir en utrolig viktig debattbok, som angår 80 prosent av befolkningen - forholdet mellom stat og kirke, sier Siw Grindaker, presseansvarlig i Juritzen forlag og fortsetter:

- Dette er første gang han forteller om hva som skjedde på møte med biskopen, da Gelius følte seg tvunget til å si opp. Boka handler om tida etter den forrige boka kom. Hans meninger og følelser, og det han har vært utsatt for.

• Les også: Gelius lanserer bok i fraflyttet prestebolig

«Sex i Bibelen» Det ble mye oppstyr da Gelius skrev boka «Sex i bibelen».

I boka, som kom i oktober i fjor, forteller Gelius blant annet om sitt eget sexliv.

Presten sa da til Dagbladet at han ønsket å ta «et oppgjør med kirkas langvarige seksualfiendtlighet og de krefter i kristne sammenhenger som fremdeles ser på sex med skam og skyld».
 
Likevel var det Gelius som prest og privatperson som fikk mest oppmerksomhet etter tekstpassasjer  som dette:

«Der lå hun foran meg, som en vidde — med bryster som små fjelltopper, med armer som smygende greiner som grep etter meg, med et kjønn som en liten skog som skjulte den vakreste og våteste elv, med åpne bein som bruer fra henne og inn i mitt rike.»

Til sin menighet fortalte Gelius om hvordan han opplevde den massive kritikken for boka. Av kritikerne var Bjørn Eidsvåg.

-Det har vært noen tøffe dager for presten deres i det siste, sa Gelius fra prekestolen i oktober.

- Sterkt kritisk til enkeltpersoner I kjølvannet av debatten som boka skapte, valgte Einar Gelius å si opp sin stilling. Det skjedde i etterkant av et hemmelig møte mellom Gelius og biskop Ole Christan Kvarme.

Det er bare en drøy måned siden han vemodig tok farvel i en fullsatt Vålerenga kirke, men allerede nå lover forlaget mer rabalder.

- Denne boka er er kontroversiell på en annen måte. Den er mer kontroversiell enn den forrige. Den handlet om Salomos høysang, som er veldig erotisk, sier Grindaker.

- Er han kritisk mot enkelte personer?

HÅP FRAMFOR MAKT:  Slik ser den nye boka til den mye omtalte presten ut. Foto: Juritzen forlag
HÅP FRAMFOR MAKT: Slik ser den nye boka til den mye omtalte presten ut. Foto: Juritzen forlag Vis mer

- Ja, det er han. Han er meget kritisk, men jeg ønsker ikke å si mot hvem. Denne boka kommer til å skape en kjempedebatt, som vil sabotere hele agurktida. Denne vil angå bredt, sier Grindaker.

Gelius har det bra Dagbladet har vært i kontakt med Einar Gelius, som forteller at han har det bra.

Presten ønsker ikke å si noe om hvilke forventninger og tanker han har rundt lanseringen, ei heller om innholdet.

- Jeg har ikke så mye å si om boka, sier Gelius til Dagbladet.

- Den forrige skapte mye oppstyr, hvordan er du forberedt til torsdag?

- Ja, den gjorde det. Jeg har ingen kommentarer nå, sier Gelius.

Vil ikke kommentere Biskop Ole Christian Kvarme har ikke lest boka, og ønsker derfor ikke å kommentere saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Oslo Bispedømme, Kjell Svarstad.

- Hva tenker Kvarme om at Gelius skal utlevere detaljer fra interne møter mellom de to?

- Vi har registrert at han har hatt slike planer, men Kvarme ønsker ikke å uttale seg før han har lest innholdet i boka, svarer Svarstad.

Dette er saken:

• Det startet for snart et år siden, nærmere bestemt i oktober i fjor. Tidligere sogneprest Einar Gelius ga ut boka «Sex i Bibelen».

• Han hisser på seg mange - deriblant biskop Ole Christian Kvarme.

• Han har fått kjeft før, men denne gangen smalt det.

• Boka danket ut at Gelius har viet et par i en telefonkiosk og begravd fotballklubben Lyn.

• Gelius må inn på teppet til biskopen som er svært misfornøyd og sint over Vålerenga-prestens beskrivelser i boka om rå sex og sexreferanser i bibelen.

• En måned etter at boken kom ut, får Einar Gelius igjen hele Norges oppmerksomhet da han sier opp sin stilling som sogneprest på direkten i prestegården på Vålrenga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer