Einar Gelius sammenlikner Stålsett og Kvarme med Stasi

Presten går også til bittert personangrep mot Bjørn Eidsvåg, Trond Giske og Hilde Hummelvoll.

BOKAKTUELL: I morgen kommer Einar Gelius sin andre bok. Der går han til angrep på en rekke kjente personer.
FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET.
BOKAKTUELL: I morgen kommer Einar Gelius sin andre bok. Der går han til angrep på en rekke kjente personer. FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Einar Gelius går til frontalangrep på både Den norske kirke, Bjørn Eidsvåg og en rekke andre kjendiser i sin ferske bok «Det er håp i foldede hender», som lanseres torsdag.

I slutten av oktober langet musiker og prest Bjørn Eidsvåg ut mot Gelius. Blant annet skrev han at «Prester er ikke kvalifisert til å løse folks seksuelle problemer. Ingenting i utdannelsen tilsier at man blir ekspert på dette området» på Twitter.

I boka slår Gelius tilbake, og skriver at han opplevde at teologer drev en «gedigen kjetterjakt» på seg.

«Jeg er selvsagt enig med Eidsvåg i at vi prester ikke er spesielt kvalifisert til å veilede folk i deres seksualliv. Men jeg syns Bjørn Eidsvåg blir altfor lettvint i sin argumentasjon når han sier at «Kirken trenger i det hele tatt ikke mene så mye om dette». Når så mange mennesker har opplevd overgrep i kirkas navn og er blitt tutet ørene fulle med at sex er «synd» og «skambelagt», så er det faktisk både Eidsvåg og andre teologers ansvar å si at dette strider mot Bibelens menneskesyn», skriver Gelius.

- Bjørn Eidsvåg har ingen kommentar til dette, sier daglig leder i Haaland, Eisdvåg og Strøm, Hans Petter Haaland.

- Uverdig og skittent Men Gelius tar altså for seg flere enn bare Eidsvåg. Både Hilde Hummelvoll, Trond Giske, Valgerd Svarstad Haugland og Sunniva Gylver får gjennomgå. Men heftigst av alt er kanskje Gelius sitt oppgjør med Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og tidligere biskop Gunnar Stålsett.

Gelius beskriver hvordan han i forbindelse med oppvasken etter «Sex i Bibelen», opplevde å bli utsatt for en «personalmessig skandale».

«Jeg opplevde det som uverdig og skittent av min arbeidsgiver at gamle saker - som for lengst burde vært opp- og avgjort - ble trukket fram og brukt mot meg.»

Gelius sikter blant annet til at Stålsetts elleve år gamle «private notater» om hans skilsmisse ble trukket fram av Kvarme.

«Det var som å være i DDR med deres Stasi-arkiver. (...) Mine erfaringer med biskopens «Stasi-arkiv» bør få prestestanden til å reagere».

- Ikke privat Stålsett stiller seg uforstående til Gelius' påstander:

- Jeg ser ingen grunn til for meg å kommentere boken til Gelius utover å si at hans påstand om at jeg gjorde private notater i samtaler med ham, i beste fall, må være en misforståelse. Våre samtaler var ikke av privat karakter, men var tjenestesamtaler.

Men Stålsetts og Kvarmes bruk av Gelius sin skilsmisse er bare ett av mange anklagepunkter Gelius retter mot kirka.

Han mener bispedeømmekontorene mangler «kompetanse på personalomsorg», at kirka «gir grobunn for en fryktkultur», og at det er makta som rår innenfor kirkas vegger:

«Statskirkas fall i Norge åpner for en kirkelig maktkamp. Man må være blind for ikke å forstå at maktkampen handler om posisjoner og kontroll over kirka.», skriver Gelius

Jesus som læremester Den utskjelte presten skriver at han vurderte å gå til arbeidsrettsak mot biskop Kvarme, med støtte fra flere jurister, men at belastningen hadde blitt for stor.

Gelius trekker også paralleller mellom seg og Jesus.

Han skriver at mange nok vil mene at han i sin «prestetjeneste har sprengt noen grenser». I neste avsnitt trekker fram sin læremester. Gelius skriver: «Jeg er stolt over å ha vært med på å sprenge noen grenser, og jeg har hatt en sterk læremester; nemlig Jesus fra Nasaret. Han hadde mot til å utfordre makta.».

Dagbladet har vært i kontakt med Einar Gelius, som forteller at han har det bra.

- Har registrert planene

Biskop Ole Christian Kvarme har foreløpig ikke lest boka til Gelius og ønsker derfor ikke å kommentere innholdet,
opplyser kommunikasjonsrådgiver i Oslo Bispedømme, Kjell Svarstad.

- Hva tenker Kvarme om at Gelius skal utlevere detaljer fra medarbeidersamtaler mellom de to?

- Vi har registrert at han har hatt slike planer, men Kvarme ønsker ikke å uttale seg før han har lest innholdet i boka, sier Varstad.

Biskopen var ikke klar over at Gelius skulle arrangere pressekonferanse på prestegården til Vålerenga menighet.

- Kvarme var ikke klar over dette. Men vi var forberedt på at kunne skje i presteboligen, sier Svarstad, som selv skal være tilstede på pressekonferansen.

- Hvordan har deres vurderinger vært rundt denne varslete boka?

- Det har vært lite snakket om, svarer han.

Kvarmes kommunikasjonsrådgiver ble også tilbudt å bli presentert innholdet av boka i går kveld, men på grunn av møter hadde ingen av de to hadde muligheten til å kommentere saken ytterligere.

Presten ønsker ikke å si noe om hvilke forventninger og tanker han har rundt lanseringen, ei heller om innholdet.

- Jeg har ikke så mye å si om boka, sier Gelius til Dagbladet.

- Den forrige skapte mye oppstyr, hvordan er du forberedt til torsdag?

- Ja, den gjorde det. Jeg har ingen kommentarer nå, sier Gelius.

Disse går Gelius til angrep på

• Ole Christian Kvarme

Gelius referer til en samtale med biskop Kvarme hvor Kvarme sier at dersom han hadde fått vite at en prest hadde hatt sex før ekteskapet, ville han ha gitt presten tre månederes studiepermisjon.

«Slike holdninger er representative for kirkas ledelse i 2011. Etter min mening viser det at man fullstendig har misforstått Jesu bud», skriver Gelius.

(Se hovedsak for tilsvar).

• Gunnar Stålsett
Gelius kritiserer Stålsett for å ha trukket fram sin 11 år gamle skilsmisse, men skriver også:
 
«Det er utrolig at tidligere biskop Gunnar Stålsett får seg til å mene at vår verdiforankring er imot menneskerettighetene»

(Se hovedsak for tilsvar).

Trond Giske:
Gelius beskriver kirkeforliket fra 2008, som innebar et løsere bånd mellom stat og kirke, som et stort svik:

«I denne saken oppførte Trond Giske seg som en politisk værhane, og mangler i dag enhver troverdighet som forsvarer av en åpen og raus kirke», skriver Gelius.

Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra Giske.

Hilde Hummelvoll
Gelius hevder han ble «angrepet av tv-programleder Hilde Hummelvoll» i 2003,
etter at han inviterte tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik til å tale i Vålerenga kirke.
 
Hummelvoll mente at blant annet at «det er å gjøre gudstjenesten til PR-arena for Se og Hør-verdier».
Gelius skriver at han ble "overrasket og sint over dette angrepet", fordi hun ikke selv hadde vært tilstede,
og fordi hun selv gjerne stiller opp i bladets spalter.

Etter å ha lest sidene, reagerer Hummelvoll på prestens uttalelser.

- Gelius kunne kostet på seg å sjekke fakta. Da ville han visst at jeg ikke har stilt frivillig opp for Se og Hør de siste 12 årene.

• Valgerd Svarstad Haugland
Gelius skriver om Svarstad Hauglands kritikk etter at han hadde takket Gud for at Vålerenga slo Rosenborg.

«Hun mente det ble for banalt å be for et fotballag, men er det egentlig noe mindre banalt å be for et menighetsråd?», skriver Gelius.

Haugland ville ikke kommentere saken.

Bjørn Eidsvåg
Mener Eidsvåg blir for lettvint i sin argumentasjon mot «Sex i bibelen»: «Kirken trenger i det hele tatt ikke mene så mye om dette», uttalte Eidsvåg til VG.

«Når så mange menneskerhar opplevd overgrep i kirkas navn og er blitt tutet ørene fulle med at sex er «synd» og «skambelagt», så er det faktisk både Eidsvågs og andre teologersansvar å si at dette strider mot Bibelens menneskesyn.», skriver Gelius.

Eidsvåg ville ikke kommentere saken.

Sunniva Gylver
Trekker fram at prest Gylver raste mot boka og skrev «Det er ikke en presteoppgave å bidra til at tabloid-medias unyanserte og konfliktorienterte syn på kriken setter seg enda bedre fat.»

Gelius skriver at Gylver «skyter mot media, men unngår elegant å rette fokuset mot sin egen arbeidsplass, nemlig kirka.»

Videre skriver Gelius om Gylver at «Det er ikke nok å gå med rastafletter og se kul ut som prest. Presten må også kunne stå for en åpen og raus holdning til teologi og etiske spørsmål - og våge og stille nye spørsmål!».

Gylver ville ikke kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer