Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Einar Gelius sammenlikner Stålsett og Kvarme med Stasi

Presten går også til bittert personangrep mot Bjørn Eidsvåg, Trond Giske og Hilde Hummelvoll.

 BOKAKTUELL: I morgen kommer Einar Gelius sin andre bok. Der går han til angrep på en rekke kjente personer.
FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET.
BOKAKTUELL: I morgen kommer Einar Gelius sin andre bok. Der går han til angrep på en rekke kjente personer. FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET. Vis mer

(Dagbladet): Einar Gelius går til frontalangrep på både Den norske kirke, Bjørn Eidsvåg og en rekke andre kjendiser i sin ferske bok «Det er håp i foldede hender», som lanseres torsdag.

I slutten av oktober langet musiker og prest Bjørn Eidsvåg ut mot Gelius. Blant annet skrev han at «Prester er ikke kvalifisert til å løse folks seksuelle problemer. Ingenting i utdannelsen tilsier at man blir ekspert på dette området» på Twitter.

I boka slår Gelius tilbake, og skriver at han opplevde at teologer drev en «gedigen kjetterjakt» på seg.

«Jeg er selvsagt enig med Eidsvåg i at vi prester ikke er spesielt kvalifisert til å veilede folk i deres seksualliv. Men jeg syns Bjørn Eidsvåg blir altfor lettvint i sin argumentasjon når han sier at «Kirken trenger i det hele tatt ikke mene så mye om dette». Når så mange mennesker har opplevd overgrep i kirkas navn og er blitt tutet ørene fulle med at sex er «synd» og «skambelagt», så er det faktisk både Eidsvåg og andre teologers ansvar å si at dette strider mot Bibelens menneskesyn», skriver Gelius.

- Bjørn Eidsvåg har ingen kommentar til dette, sier daglig leder i Haaland, Eisdvåg og Strøm, Hans Petter Haaland.

- Uverdig og skittent Men Gelius tar altså for seg flere enn bare Eidsvåg. Både Hilde Hummelvoll, Trond Giske, Valgerd Svarstad Haugland og Sunniva Gylver får gjennomgå. Men heftigst av alt er kanskje Gelius sitt oppgjør med Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og tidligere biskop Gunnar Stålsett.

Gelius beskriver hvordan han i forbindelse med oppvasken etter «Sex i Bibelen», opplevde å bli utsatt for en «personalmessig skandale».

«Jeg opplevde det som uverdig og skittent av min arbeidsgiver at gamle saker - som for lengst burde vært opp- og avgjort - ble trukket fram og brukt mot meg.»

Gelius sikter blant annet til at Stålsetts elleve år gamle «private notater» om hans skilsmisse ble trukket fram av Kvarme.

«Det var som å være i DDR med deres Stasi-arkiver. (...) Mine erfaringer med biskopens «Stasi-arkiv» bør få prestestanden til å reagere».

- Ikke privat Stålsett stiller seg uforstående til Gelius' påstander:

- Jeg ser ingen grunn til for meg å kommentere boken til Gelius utover å si at hans påstand om at jeg gjorde private notater i samtaler med ham, i beste fall, må være en misforståelse. Våre samtaler var ikke av privat karakter, men var tjenestesamtaler.

Men Stålsetts og Kvarmes bruk av Gelius sin skilsmisse er bare ett av mange anklagepunkter Gelius retter mot kirka.

Han mener bispedeømmekontorene mangler «kompetanse på personalomsorg», at kirka «gir grobunn for en fryktkultur», og at det er makta som rår innenfor kirkas vegger:

«Statskirkas fall i Norge åpner for en kirkelig maktkamp. Man må være blind for ikke å forstå at maktkampen handler om posisjoner og kontroll over kirka.», skriver Gelius

Jesus som læremester Den utskjelte presten skriver at han vurderte å gå til arbeidsrettsak mot biskop Kvarme, med støtte fra flere jurister, men at belastningen hadde blitt for stor.

Gelius trekker også paralleller mellom seg og Jesus.

Han skriver at mange nok vil mene at han i sin «prestetjeneste har sprengt noen grenser». I neste avsnitt trekker fram sin læremester. Gelius skriver: «Jeg er stolt over å ha vært med på å sprenge noen grenser, og jeg har hatt en sterk læremester; nemlig Jesus fra Nasaret. Han hadde mot til å utfordre makta.».

Dagbladet har vært i kontakt med Einar Gelius, som forteller at han har det bra.

Presten ønsker ikke å si noe om hvilke forventninger og tanker han har rundt lanseringen, ei heller om innholdet.

- Jeg har ikke så mye å si om boka, sier Gelius til Dagbladet.

- Den forrige skapte mye oppstyr, hvordan er du forberedt til torsdag?

- Ja, den gjorde det. Jeg har ingen kommentarer nå, sier Gelius.