Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Einar Gerhardsen kom tilbake fra Lenins Sovjet-Russland som troende kommunist

Ei ny bok viser den tunge veien Arbeiderpartiet hadde med å si farvel til de røde.

OPPGJØRET: Sovjetunionens statsminister Nikita Krustsjov og hans kone Nina ankommer Oslo med båt i 1964. Og, på Rådhusplassen blir han møtt av statsminister Einar Gerhardsen, han som ble landsfaderen fra Arbeiderpartiet, men han som ung mann i 1920 var på reise i Sovjetunionen og kom tilbake som troende kommunist. I en ny bok følger vi Gerhardsens vei fra rødglødende kommunist til oppgjøret med den «røde fare» fra øst. Foto: Åsgeir Valldal
OPPGJØRET: Sovjetunionens statsminister Nikita Krustsjov og hans kone Nina ankommer Oslo med båt i 1964. Og, på Rådhusplassen blir han møtt av statsminister Einar Gerhardsen, han som ble landsfaderen fra Arbeiderpartiet, men han som ung mann i 1920 var på reise i Sovjetunionen og kom tilbake som troende kommunist. I en ny bok følger vi Gerhardsens vei fra rødglødende kommunist til oppgjøret med den «røde fare» fra øst. Foto: Åsgeir Valldal Vis mer

Bokutdrag: Store røde faner fylte den store plassen foran Vinterpalasset i Petrograd - dagens St. Petersburg. Få år tidligere hadde den majestetiske bygningen med sine forgylte haller, marmorsøyler og enorme lysekroner i krystall utgjort maktens høyborg i den russiske tsarens imperium.

Nå var de overdådige luksussymbolene i revolusjonære hender. Begeistrede mennesker jublet da Vladimir Iljitsj Lenin gjorde seg klar til å tale ved forhøyningen foran den vakre fasaden. Tusener av lokale arbeidere, soldater fra Den røde armé og revolusjonære marinegaster fra den nærliggende Kronstadtbasen hadde kommet for å høre ham tale. Her befant det seg kommunister fra alle verdenshjørner. I det brusende folkehavet sto også en ung veiarbeider fra Kristiania - i lys dress og en hatt som skjermet for solen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?