Einstein i Norge

For 90 år siden hadde Universitetet i Oslo sjansen til å få Albert Einstein som professor.

GENI: Mannen bak relativitetsteorien, Albert Einstein, besøkte Norge én gang, for 90 år siden. Toneangivende norske forskere foreslo å tilby ham et professorat i Norge, Einstein var ikke uvillig til å tenke tanken, men til slutt viste det seg ikke å være penger i statskassa til en slik ekstrabevilgning. Arkivfoto: AP
GENI: Mannen bak relativitetsteorien, Albert Einstein, besøkte Norge én gang, for 90 år siden. Toneangivende norske forskere foreslo å tilby ham et professorat i Norge, Einstein var ikke uvillig til å tenke tanken, men til slutt viste det seg ikke å være penger i statskassa til en slik ekstrabevilgning. Arkivfoto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det 90 år siden Albert Einstein forlot Norge etter et tidagers opphold i Kristiania. Han hadde holdt tre foredrag om sine relativitetsteorier. Universitetets nybygde Aula hadde vært full av et entusiastisk publikum. Avisene hadde prøvd å gjøre tankene hans begripelig for enda flere. Oppholdet hadde i det hele tatt vært en suksess, både for Einstein, for arrangørene i Det Norske Studentersamfund og for universitetet.

Besøket var det eneste Einstein gjennomførte i Norge. Men det kunne ha blitt noe langt mer. For i løpet av oppholdet fødtes en storslått tanke blant toneangivende norske forskere: Enn om vi tilbød Einstein et professorat ved vårt eneste universitet?

Ideen var ikke helt på jordet. Og Einstein var ikke uvillig til å tenke tanken. Like etter første verdenskrig var tyske vitenskapsmenn boikottet i det internasjonale samkvem mellom forskere. Men enda viktigere: I Tyskland hadde nederlaget skapt grobunn for antisemittiske holdninger. Det rammet også Einstein, som ble utsatt for sterke angrep både på vitenskapelig og politisk grunnlag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer