STEARINKIRKE: Kirkebrann-produktet er laget etter modell av Fantoft stavkirke i Bergen. Kirken ble brent ned i 1992. Foto: Eirik Johannessen
STEARINKIRKE: Kirkebrann-produktet er laget etter modell av Fantoft stavkirke i Bergen. Kirken ble brent ned i 1992. Foto: Eirik Johannessen Vis mer

Eiriks lysende ide får kirken til å se rødt: - Smakløst og kynisk

Inspirert av Fantoft stavkirke som brant ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Designeren Eirik Johannessen fra Bergen har sendt inn en litt spesiell patentsøknad.

Han vil både design- og merkevareregistrere sitt produkt «Kirkebrann - True Norwegian Black Candle», en miniatyrstavkirke i stearin som er til å tenne på.

Vonde minner «Få utløp for dine black metal-fantasier! Nå kan du brenne din egen stavkirke uten å reise deg fra sofaen». Med denne reklameteksten forsøkte Johannessen å selge stearinlys formet som stavkirker allerede i 2010.

Dette fikk de lokale prestene til å se rødt.  

Domprosten i Bergen, Jan Otto Myrseth, mente produktet rippet opp i de vonde minnene fra kirkebrannene i begynnelsen av 1990-åra da Bergen ble internasjonalt kjent for kirkebranner.

- Stusser forferdelig De spesielle lysene er nemlig inspirert av Fantoft stavkirke som «Greven» ble mistenkt for å ha satt fyr på i 1992.

- Dette synes jeg er smakløst, rett og slett, sa Jan Otto Myrseth til Bergens Tidende da nyheten kom.

Myrseth forklarer overfor Dagbladet at det er uforståelig at Johannessen fortsatt markedsfører produktet.  

- SPEKULATIVT: 
Domprosten i Bergen, Jan Otto Myrseth, mener Johannessens produkter er smakløse. Her er han avbildet under minnegudstjeneste i brannruinene til Hønefoss kirke i 2010. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
- SPEKULATIVT: Domprosten i Bergen, Jan Otto Myrseth, mener Johannessens produkter er smakløse. Her er han avbildet under minnegudstjeneste i brannruinene til Hønefoss kirke i 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg stusser forferdelig på hva han skal oppnå med det. Veldig mange mennesker har sterke følelser knyttet til et kirkebygg. Det er er noe som gir tilhørighet og mening i hverdagslivet til svært mange mennesker.  

- Hva tenker du om at Johannessen nå søker patent?

- Jeg synes det er absurd. Det virker både kynisk og spekulativt. Om han baserer dette på etterspørsel fra markedet, gjør det ikke lettere for meg å like prosjektet. 

- Smakløst Arve Løvenholdt, som nå er pensjonert, har lang erfaring som feltprest og som menighetsprest. 

Han var selv tilknyttet Fantoft Stavkirke som prest da den nesten brant til grunne i 1992, og var med å lede en gudstjeneste som ble avholdt utenfor kirka kort tid etter brannen.

- Jeg støtter uttalelsene fra domprosten, og mener Johannessen skulle vært der den dagen for å vitne de voldsomt sterke følelsene blant de oppmøtte. Dette er et bygg som har verdi svært for mange mennesker, sier han og fortsetter:  

- I likhet med domprosten synes jeg produktet er smakløst, og regelrett teit.  

Fikk hatmail Designer Eirik Johannessen forklarer overfor Dagbladet at han har forståelse for at ikke alle liker produktet.

HAR SØKT PATENT: Eirik Johannessen har sendt inn en spesiell patentsøknad. Foto: Øystein Haara Photography
HAR SØKT PATENT: Eirik Johannessen har sendt inn en spesiell patentsøknad. Foto: Øystein Haara Photography Vis mer

- Dette er ment som en humoristisk black metal-suvenir, Bergen og Norge er jo verdenskjent for black metal. Så det spiller mer på mytologien og historikken til sjangeren. 

Designeren forsøker også nå å utvide sin stearinlys-produksjon. Selv trodde han at miniatyrkirkene ville vekke mer oppmerksomhet.

- Jeg trodde de skulle bli mer kontroversielle. Jeg fikk én hatmail fra en kristen nettside i USA, men de fleste synes dette er morsomt og ufarlig, sier Johannessen.

Etter reaksjonene på salget av de første stearinkirkene, lovte Johannessen at han skulle lage et nytt opplag på 666 kirker. Også disse kirkene ble ifølge opphavsmannen revet vekk.

- Nå har jeg bestilt 2000 lys. Det er ikke så gimmickaktig som andre opplaget på 666 stykker, forteller idéhaveren og forteller at lysene er mest populære i utlandet.

- Jeg får flest bestillinger fra utlandet, fra folk som er interessert i black metal, kjenner til historien og synes det er artig, sier han.

Ikke sikkert det blir registret Knut Andreas Bostad, seksjonssjef Design- og varemerkeavdelingen ved Patentstyret, forteller at søknaden er blant de mer spesielle som kommer inn. 

Andre rare patentsøknader:

• Nylig ble FUCK CANCER nektet registrert, med henvisning til "Strider mot moral". Merket er også nektet i EU med samme begrunnelse. 

• Heimebrent ble først nektet, men senere registrert.   

• Eldre saker som er nektet er BUDDHA 

• Ordmerket MEKKA, søkt for matvarer, ble nektet registrert i første avdeling, da muslimer vil kunne oppfatte dette merket som en krenkelse av deres helligste sted.  

Rare patentsøknader som er godkjent:
• DEMON for innsektsmidler

• BLACKMAIL for klær

• BANDIT for motorsykler og biler

• DEATH for sigaretter 

• DRITT SEKKEN for blant annet sekker og poser av plast til innpakning og emballering 

• KISS ASS for klær, fottøy og hodeplagg 

• OUTLAW for lekekjøretøyer registrert. 

- Vi har hatt en del rare saker i det siste, og de må vurderes opp mot om de strider mot offentlig orden og moral og hva en balansert person vil bli fornærmet av, sier han. 

- I dette tilfellet er det to søknader. På design vurderer vi kravet om det faktisk er design, og varemerket må vurderes opp mot om det strider mot offentlig orden og moral som det heter, sier han og sier at de ennå ikke har konkludert i saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer