DEBATT

Debatt: Nasjonalsangen

Eit varmare land

Spør deg selv, hvilken sang er det som gjør deg til en del av fellesskapet her på berget? Er det «Norge i rødt, hvitt og blått», «Fagert er landet», eller kanskje «Mitt lille land»?

KULTURARV: Jeg vil be politikere og andre som er opptatt av kulturarv, om å gjøre det de kan for å få folk til å synge mer, og fra et større mangfold av nasjonale sanger, akkurat som vi gjorde da ideen om Norge for alvor ble til. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KULTURARV: Jeg vil be politikere og andre som er opptatt av kulturarv, om å gjøre det de kan for å få folk til å synge mer, og fra et større mangfold av nasjonale sanger, akkurat som vi gjorde da ideen om Norge for alvor ble til. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det sies at når en mann gifter seg med sin elskerinne, oppstår det en ledig stilling. Den 11. desember skal Stortinget vedta at «Ja, vi elsker dette landet» er Norges offisielle nasjonalsang.

Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) mener at det «vil være et stolt øyeblikk for mange nordmenn» når dette blir vedtatt. Som sangforsker mener jeg at en slik offisiell status bør åpne for at mange flere sanger kan få elskerinneplassen i befolkningen og bli de facto nasjonalsang.

Spør deg selv, hvilken sang er det som gjør deg til en del av fellesskapet her på berget? Er det «Norge i rødt, hvitt og blått», «Fagert er landet», eller kanskje «Mitt lille land»? En slik tilnærming til konseptet nasjonalsang, har en lang historie. For på det tidspunktet «Ja, vi elsker» fikk den statusen den har, florerte det med nasjonalsanger.

Før VG-lista og Spotify's strømmedata, kunne vi måle en sangs popularitet ved å se på om den solgte godt som skillingstrykk. Mange kjenner til betegnelsen skillingsviser, men strengt tatt er en skillingsvise bare en sangtekst som har vært en del av et skillingstrykk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer