Ekko av massakrene

Ny 22. juli-dokumentar hemmet av tidsklemma.

TALERSTOL Hvorfor skal vi få vite at massemorderen fra 22. juli mener at regjeringsbygget ikke bør rives? Foto: Berit Roald / Scanpix
TALERSTOL Hvorfor skal vi få vite at massemorderen fra 22. juli mener at regjeringsbygget ikke bør rives? Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Å sette seg ned og lese 22. juli-bøker er en prøvelse. Uansett hvor fjernt du er fra de groteske begivenhetene, blir du dratt inn i ødeleggelsene, og du får selv kjenne et fjernt ekko av skadene. Du mister rett og slett fokus. Konsentrasjonen blir borte. Det blir umulig å svare på hva som er viktig og ikke viktig i disse bøkene, hvor vellykkede de er, hva forleggerne kan ha tenkt ved å gi dem ut. Det blir tullete å påpeke småfeil og uheldige formuleringer, det blir håpløst å vurdere de svulstige formuleringene om «verdier» som florerer. Hvem er jeg til å mene noe om dette?

Hvor var jeg under krigen, pappa?

22. juli-massakrene er en kjede av handlinger. Ett menneske satte i gang prosesser som bredde seg utover i samfunnet, og etterhvert involverte flere og flere: først hundrevis, så tusenvis, etterhvert alle. Alle de direkte involverte forsøker å sortere kaoset, muntlig og skriftlig.

Å sette ord på det absurde Fortellingene gjentas og gjentas, detaljene sorteres, mistes og gjenfinnes, uforståeligheter blir mindre uforståelige. Et behov for å sette ord på det absurde er utvilsomt, akkurat som det for noen kan være behov for ikke å sette ord på ting. Ikke ennå. Noen trenger mer tid enn andre. Noen fortellinger kan ikke komme før om lenge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer