DEBATT

Debatt: Terroren på New Zealand

Ekko fra 22. juli

New Zealand-terroristens manifest er fylt med høyreradikal propaganda, akkurat som i 2011.

MANIFEST: I likhet med Anders Behring Breivik, skrev Brenton Tarrant et manifest før angrepene i Christchurch på New Zealand natt til fredag norsk tid. Bildet er fra en video terroristen la ut på sosiale medier. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MANIFEST: I likhet med Anders Behring Breivik, skrev Brenton Tarrant et manifest før angrepene i Christchurch på New Zealand natt til fredag norsk tid. Bildet er fra en video terroristen la ut på sosiale medier. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da jeg leste Anders Behring Breiviks manifest første gang, var det mest ubehagelige hvor velkjent mye av innholdet var. De islamofobe ideene og forestillingene som spilte en sentral rolle i å motivere ham, var akkurat den typen tankegods som vi hadde advart mot. Jeg får den samme opplevelsen når jeg leser manifestet til terroristen på New Zealand, Brenton Tarrant.

Sentrale deler av Tarrants tankeverden vil man gjenfinne også på høyreradikale nettsteder i Norge. Man kan begynne med det Torrant skal ha skrevet på en pistol: «Here’s your migration compact!», med referanse til de nylige forhandlingene i regi av FN om en global migrasjonsavtale.

Dette var den store besettelsen i høyreradikale miljøer også her til lands tidligere i vinter, med fokus på oppjagede og paranoide forestillinger om en migrasjonsavtale som nærmest skulle innebære slutten på Europa. Dette stemte selvsagt ikke. I realiteten var avtalen ganske ubetydelig, med minimale konsekvenser for landene. Det reduserte ikke høyreradikale aktørers vilje til å kjøre dette fram som en mobiliserende sak.

Tittelen på manifestet er «The Great Replacement», en referanse til en utbredt konspirasjonsteori. Begrepet viser til en forestilling om at den europeiske majoritetsbefolkningen er i ferd med å byttes ut med et nytt folk, eventuelt som del av en bevisst plan.

Dette er en forestilling som også formidles på høyreradikale nettsteder her til lands, spesielt i kommentarfeltene.

Vel så gjenkjennelig er det når terroristen innleder manifestet med å gjenta: «It’s the birthrates. It’s the birthrates. It’s the birthrates.» Besettelsen av, og den henimot paranoide bekymringen for, muslimers fødselsrate vil være velkjent for alle som har hatt noe med de norske innvandringsfiendtlige og islamofobe nettstedene å gjøre også.

Terroristens primære budskap er at europeeres fødselsrate må opp, for å hindre et «hvitt folkemord», et begrep vi har støtt på i en del kommentarfelt her til lands også.

Ellers finner man referanse til at europeere i tidligere århundrer har blitt holdt som slaver i muslimske land, et tema som har vært omtalt en del på høyreradikale nettsteder. På ammunisjonen skal det ha vært en referanse til slaget utenfor Wien i 1683, den gang det ottomanske riket ble beseiret, en hendelse som er noe av en besettelse i islamofobe kretser. Det er selvsagt ikke i seg selv problematisk å omtale slike historiske hendelser; problemet er utvalget, og betydningen de tillegges i et verdensbilde.

Terroristen ønsket også å angripe en metodistkirke som hadde blitt omgjort til en moské, også en type forhold man på høyreradikalt hold har vært opptatt av her til lands.

Deler av manifestet går lengre, i klar nynazistisk retning, som den gjentatte gjengivelsen av mottoet: «We must ensure the existence of our people, and a future for white children.» Dette er de såkalt «14 ordene», som står sentralt i en del nynazistisk propaganda. Terroristen har dessuten et mer uttalt fokus på hudfarge enn man normalt vil finne på høyreradikale blogger her til lands, selv om de har et åpenbart nært beslektet fokus på «etnisitet». Terroristen er ellers en selverklært fascist, og anser at hvert folkeslag bør bo for seg selv.

At denne typen tankegods utgjør en fare, kan det ikke lenger være noen tvil om. De siste årene har det vært gjentatte, grusomme angrep fra høyreekstremt hold i flere vestlige land. Tarrant skal selv, på bilder lagt ut på Twitter, ha hyllet Alexandre Bissonnette, som drepte seks personer i en moské i Quebec i januar 2017. Tarrant skal på samme vis ha hyllet Luca Traini, som er dømt til tolv år i fengsel for å ha skutt og skadet seks personer med afrikansk bakgrunn i den italienske byen Macerata i februar i fjor.

I manifestet omtaler han også Dylan Roof, som myrdet ni afroamerikanere i en kirke i Sør-Carolina, USA, i juni 2015; Anton Lundin Pettersson, som drepte to lærere og en elev på en skole i Trollhättan i Sverige i oktober 2015; og Darren Osbourne, som kjørte ned en gruppe mennesker utenfor Finsbury park-moskeen i juni 2017, da én person ble drept. Et eksempel på høyreekstremt hat han ikke nevner, er Robert Gregory Bowers, terroristen som drepte elleve mennesker i synagogen i Pittsburgh, USA, i oktober i fjor.

Alle tar islamistisk terror på alvor. Ingen sier at man ikke skal gjøre det – tvert om. Man må ta islamistisk terror på alvor. Terror og politisk vold fra høyreekstremt hold blir imidlertid ofte nedtonet, bortforklart og glemt. Den passer på et eller annet vis ikke inn i det narrativet samfunnet er rede for.

Det er på høy tid å endre narrativet. Det finnes en trussel fra islamistisk hold, men det kan ikke lenger være noen som helst tvil om at det også finnes en reell trussel fra høyreekstremt hold. En rekke land har blitt rammet av alvorlige angrep med bakgrunn i et beslektet, høyreradikalt og høyreekstremt forestillingsunivers. Det er dessverre ingen grunn til å tro at dette vil være det siste angrepet vi får se med utgangspunkt i dette mørke, ideologiske landskapet.

Den høyreradikale nettsiden document.no oppsummerer massakren som at «et nytt mørkt kapittel åpnes i sammenstøtet mellom Vesten og islam. Sammenstøtet er over oss, og det kommer ikke til å gå over i vår levetid.»

Den første kommentaren under artikkelen, er skrevet av bloggeren «Fjordman», med formuleringer som terroristen antakelig kunne ha tilsluttet seg. «Fjordman»s kommentar til drapet på 49 muslimer er selvsagt hvor grusomme muslimer er. Kommentaren er i skrivende stund likt av 214 personer. Det er med andre ord ikke mye som har endret seg på document.no siden den gang Breivik var engasjert der, og da «Fjordman» var hans store inspirasjonskilde.

Informasjonsansvarlig i Human Rights Service, Hege Storhaug, låter nokså likt som document.no i sin kommentar til massakren: «Sivilisasjonenes sammenstøt; kollisjonen mellom et ureformert islam og samfunn basert på reformasjon og opplysningstid, er vår tids svøpe.»

Det er ikke mye som har endret seg der i gården, heller.

I manifestet besvarer terroristen mange av spørsmålene han forventer at folk vil ha til ham. Jeg avslutter med denne: «From where did you receive/research/develop your beliefs? The internet, of course. You will not find the truth anywhere else.»

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer