DEBATT

Debatt: Terroren på New Zealand

Ekko fra 22. juli

New Zealand-terroristens manifest er fylt med høyreradikal propaganda, akkurat som i 2011.

MANIFEST: I likhet med Anders Behring Breivik, skrev Brenton Tarrant et manifest før angrepene i Christchurch på New Zealand natt til fredag norsk tid. Bildet er fra en video terroristen la ut på sosiale medier. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MANIFEST: I likhet med Anders Behring Breivik, skrev Brenton Tarrant et manifest før angrepene i Christchurch på New Zealand natt til fredag norsk tid. Bildet er fra en video terroristen la ut på sosiale medier. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da jeg leste Anders Behring Breiviks manifest første gang, var det mest ubehagelige hvor velkjent mye av innholdet var. De islamofobe ideene og forestillingene som spilte en sentral rolle i å motivere ham, var akkurat den typen tankegods som vi hadde advart mot. Jeg får den samme opplevelsen når jeg leser manifestet til terroristen på New Zealand, Brenton Tarrant.

Sentrale deler av Tarrants tankeverden vil man gjenfinne også på høyreradikale nettsteder i Norge. Man kan begynne med det Torrant skal ha skrevet på en pistol: «Here’s your migration compact!», med referanse til de nylige forhandlingene i regi av FN om en global migrasjonsavtale.

Dette var den store besettelsen i høyreradikale miljøer også her til lands tidligere i vinter, med fokus på oppjagede og paranoide forestillinger om en migrasjonsavtale som nærmest skulle innebære slutten på Europa. Dette stemte selvsagt ikke. I realiteten var avtalen ganske ubetydelig, med minimale konsekvenser for landene. Det reduserte ikke høyreradikale aktørers vilje til å kjøre dette fram som en mobiliserende sak.

Tittelen på manifestet er «The Great Replacement», en referanse til en utbredt konspirasjonsteori. Begrepet viser til en forestilling om at den europeiske majoritetsbefolkningen er i ferd med å byttes ut med et nytt folk, eventuelt som del av en bevisst plan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer