Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eks-glamourmodell Anne (26) ville fjerne toppløse bilder fra nettet. Det var ikke enkelt

Den tidligere glamourmodellen vil heller jobbe i barnehage. 

KLIKKENE SOM TELLER: Glamourmodellene i dag tjener penger på antall klikk på en betalingstjeneste på nett, og foretrekker det i stedet for fotografier i glamourmagasiner i bladhylla. Én av jentene har fått fjernet søkbare bilder av seg selv der hun poserer toppløs. Video: Insider FEM på kanalen FEM. Vis ... Vis mer

(Dagbladet): Anne Sofie Svendsen (26) fra Larvik har jobbet som glamourmodell siden hun var nitten år gammel. For ett år siden sa det imidlertid stopp, og nå ser hun framover med andre planer.

Men å fjerne sporene fra den tidligere karrieren, var ikke bare enkelt.

- Jeg angrer ikke på noen ting, men jeg har lagt glamourmodell-jobbingen bak meg. Det er et avsluttet kapittel for meg nå, forteller hun til Dagbladet.

Halvnakne bilder

Svendsen har blitt fotografert mange ganger gjennom karrieren sin, og på flere av dem var hun toppløs. Det lå derfor en rekke halvnakne bilder av henne ute på nettet, bare noen få tastetrykk unna.

Insider FEM sendes i kveld klokka 21.30 på kanalen FEM. Der snakker Svendsen blant annet om hvorfor hun gikk inn for å få slettet slike bilder fra nettet.

Se utdrag fra dokumentaren øverst i saken.

- Jeg har hatt dette yrket i veldig mange år, men nå føler jeg mer og mer forsynt på det, og da er jeg ikke interessert i at gamle ting blir tatt opp igjen. Jeg var ung og uerfaren, og det er noen av modelloppdragene som jeg ikke lenger hadde takket ja til den dag i dag, sier hun til Dagbladet.

- Mange arbeidsgivere søker opp navn

Hun holder nå på å utdanne seg til førskolelærer, noe som spilte inn på ønsket om å fjerne gamle spor.

- Jeg begynte å studere for to år siden. Å jobbe som førskolelærer er noe jeg kunne tenkt meg å gjøre resten av livet, og det kan man ikke akkurat med modellyrket. Jeg har ikke lyst til at bildene skal ligge der når jeg søker på videre jobb, mange arbeidsgivere søker jo opp navnene.

Men det var ikke bare på grunn av nye jobbutsikter at Svendsen begynte å tenke litt annerledes. Datteren var også en stor grunn.

- Jeg har blitt mer bevisst på hva jeg vil, og så tenker jeg på hvilken påvirkning modelljobbingen kan ha på datteren min, på mange ulike måter.

Viljestyrken vant fram

Klippet fra Insider-dokumentaren er fra like før hun valgte å slutte som glamourmodell. Svendsen forteller at det å få bildene fjernet var lettere sagt enn gjort.

- Det måtte mye arbeid og mange telefoner til. Jeg måtte ta kontakt med alle jeg har jobbet for opp gjennom årene. Det var noen som var vanskeligere enn andre, og som ikke ville fjerne bilder. Det er tross alt en jobb jeg har gjort. Men jeg fikk det til, med mye viljestyrke.

- Det kan dukke opp ting fra fortiden om ting blir liggende, og da blir det aldri en ordentlig fortid i den forstand, forteller hun.

- Man har ingen garanti

Hans Marius Tessem er leder for tjenesten slettmeg.no, en tjeneste hvor man kan få hjelp til å fjerne ting som bilder, videoer og profiler fra nettet. Han forteller at man aldri har noen garanti, selv om man har fått ting fjernet.

- Finnes bildet, så finnes det. Og da dukker det gjerne opp igjen i fremtiden. Men har hun fjernet de så er det jo en bra start. Det er ikke alle som i det hele tatt klarer det, så det er veldig flott at det lot seg ordne slik, sier han til Dagbladet.

Tessem forteller at det er finnes flere fremgangsmåter å få slettet ting på, alt avhengig av hvor ting ligger og hvor mye de er delt. Han råder folk som vil slettes fra nettet om å først og fremst ta kontakt med den som har publisert det.

- Vårt enkleste råd er at om man vet hvem som har lagt ut et bilde, så spør dem om å fjerne det. Om de nekter å slette det, så er det et lovbrudd. Da bør du kontakte politiet, og oss.

Han påpeker at det stiller seg annerledes i Svendsens tilfelle, da bildene var fra betalte oppdrag, med hennes samtykke.

Nettprofiler største problem

Av alle oppdrag og henvendelser slettmeg.no får, så er det ikke bilder eller videoer som står for majoriteten.

- Vi får 5-600 saker i året hvor personer vil få slettet videoer og bilder av seg selv , men det vi får desidert mest henvendelser om er sletting av ulike profiler. De får vi rundt 8000 henvendelser på i året, og mange av dem gjelder datingsider.

Av personer som vil fjerne bilder og videoer av seg, er det ifølge Tessem ofte materiale av privat karakter - lettkledde og intime bilder - som folk vil ha vekk.

- Vi kan ringe Facebook

Bak slettmeg.no jobber blant annet studenter fra NTNU på Gjøvik. Selv om de er så gode at «de kunne vært hackere om de ikke holdt seg på riktig side av loven», så består arbeidet mest i å gjøre som Svendsen: finne den enkleste måten å komme i kontakt med opplasteren på.

- Vi har også et stort nettverk, og kjenner mange folk. Vi kan derfor ringe direkte til for eksempel Facebook og Instagram, avslutter Tessem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling