Eks-kameratene

- John M. Jacobsen prøver å ta livet av Nille Tystad som kunstner, hevder advokat Per Slinde. I går møttes ekskollegene fra Filmkameratene AS til et bittert oppgjør i Oslo byrett.

- John M. Jacobsen sitter som en mektig pater familias i norsk filmbransje, og derfor er det alvorlig at han vil knekke min klient kunsterisk, sier Tystads advokat Per Slinde om filmfeiden som har splittet suksessteamet fra «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa».

Etter interne stridigheter om tegnefilmen «Karlsson på taket» fjernet Jacobsen Nille Tystad fra regijobben og ga den til sin kjæreste, filmregissøren og manusforfatteren Vibeke Idsøe.

Advokat Slinde la i går ned påstand om at Tystad må få tilbake jobben, ellers krever hun en erstatning på 888|000 kroner pluss 10 prosent av de framtidige spilleinntektene fra «Karlsson på taket».

Hemmelige aksjer

Filmkameratene og John M. Jacobsen hevder at Tystad både har gjort en dårlig jobb og begått et alvorlig tillitsbrudd overfor selskapet. I retten i går hevdet advokat Sveinung O. Flaaten at Tystad skal ha hemmeligholdt at hun er medeier i UAB Baltic Animation i Litauen _ selskapet som fikk millionkontrakten på å rentegne «Karlsson på taket».

- Tystad forsinket filmproduksjonen. Hun var knapt på jobben 50 prosent av arbeidstida og hun hadde ikke talent som historieforteller. Men alvorligst er det at hun opptrådte illojalt overfor Filmkameratene med sine økonomiske interesser i Baltic Animation. Det er på grunnlag av dette tillitsbruddet at selskapet går til oppsigelse av henne, sa Flaaten i retten.

- Jacobsen var klar over Tystads kontakter i Baltic Animation. Tystad var kun ute etter å gagne Filmkameratene, og Baltic Animation var billigst på rentegning, innvender Slinde overfor Dagbladet. I retten framholdt han at Tystad innhentet flere andre anbud før hun ga oppdraget til studioet i Litauen.

Krevde leilighet

Konflikten mellom Tystad, Idsøe og Jacosben begynte imidlertid før Filmkameratene skal ha oppdaget Tystads engasjement i Baltic Animation. Striden toppet seg i fjor høst da Tystad følte seg overkjørt av Jacobsen og Idsøe.

- Tystad hadde akseptert å ta praktisk ansvar for produksjonen, mens Vibeke Idsøe skulle ta kunstnerisk ansvar. Likevel stilte hun et ultimatum der hun krevde et lønnstillegg på 218|000 i året, en million til kjøp av leilighet i Oslo, gratis vaskehjelp en dag i uka og fri bil for å fortsette med «Karlsson på taket», sa advokat Flaaten.

- Filmkameratene oppfattet ultimatumet som en oppsigelse fra Tystad, men da hun benektet dette sa selskapet henne opp. Deretter ble aksjeposten i Litauen oppdaget, noe som dannet selvstendig grunnlag for oppsigelse, la Flaaten til.

I dag skal Tystad, Jacobsen og Idsøe forklare seg i retten. Det er satt av tre dager til saken, og dommen faller i løpet noen uker.