FORNÆRMET PRESIDENTEN: Tidligere Miss Tyrkia, Merve Buyuksarac (andre fra venstre), skal ha krenket president Erdogan på Instagram. En tyrkisk rettsal har nå dømt henne. Foto: NTB Scanpix / Emrah Gurel
FORNÆRMET PRESIDENTEN: Tidligere Miss Tyrkia, Merve Buyuksarac (andre fra venstre), skal ha krenket president Erdogan på Instagram. En tyrkisk rettsal har nå dømt henne. Foto: NTB Scanpix / Emrah GurelVis mer

Eks Miss Tyrkia dømt for å ha fornærmet presidenten

14 måneders fengsel, er dommen for å fornærme Erdogan på Instagram.

(Dagbladet:) En rettsinstans i Istanbul har dømt tidligere Miss Tyrkia til 14 måneders betinget fengsel, skriver The Telegraph.

Merve Buyuksarac (27), som ble kronet som Miss Tyrkia i 2006, delte et satirisk dikt på sin Instagram-konto i 2014. Posten var en versjon av den tyrkiske nasjonalsangen, og ble delt tusenvis av ganger på sosiale medier.

Påtalemyndighetene anser dette som krenkende mot Recep Tayyip Erdogan, som den gang var landets statminister, og har funnet henne skyldig i å fornæme en offentlig tjenestemann.

Morsomt - Jeg delte dette fordi jeg syns det var moro, og hadde ingen intensjoner om å fornæme president Erdogan, skal Buyuksarac ha sagt etter postingen, i følge The Independent.

Retten sier dommen vil bli opphevet, men da på betingelse av at Merve Buyuksarac ikke kommer med nye fornærmelser i løpet av de neste fem åra.

Advokaten hennes sier han vil sende inn en formell protest, og anke dommen til Den Europeiske menneskerettsdomstolen.

Rammer kjendiser Siden Erdogan kom til makta i 2014, er nesten 2000 mennesker blitt tiltalt i Tyrkia for å ha fornærmet presidenten. Erdogan har tatt i bruk en lite brukt lov, og både kjendiser, journalister, akademikere og skolebarn er rammet, i følge BBC.

Presidentens advokat mener Buyuksaracs handlinger på Instagam gikk over «grensa for kritikk» og «var et angrep mot min klients personlige rettigheter».

MODELL-MISS: I 2006 ble Merve Buyuksarac kronet som Miss Trykia.  Foto: NTB Scanpix
MODELL-MISS: I 2006 ble Merve Buyuksarac kronet som Miss Trykia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Menneskerettighetsaktivister sier Erdogan bruker loven for å skremme kritikere til taushet. Utenlandske ledere og internasjonale obeservatører er bekymret over forverringen av friheten til landets inbyggere.

Forrige måned forårsaket presidenten igjen mye oppstyr. Da leverte han inn en formell klage på bakgrunn av en sovende paragraf som kriminaliserer fornærmelser mot utenlandske overhoder, og Erdogan mente en tysk komiker spottet ham i et dikt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram