Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eks-narkoman arbeidsnarkoman

Stephen King har skrevet 32 romaner siden 1975. I tillegg kommer åtte novellesamlinger, fem TV-dramaer, fem filmer og to elektroniske bøker. Dessuten seks tykke bøker under pseudonymet Richard Bachman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans kone Tabitha, som også er forfatter, har bare skrevet åtte. Hans to sønner er begge forfattere, den ene under pseudonym, den andre bruker King-navnet. Bare hans datter, som for øvrig er både prest og lesbisk, har hittil klart å holde seg unna skrivemaskinen.

  • New York Times Magazine har fått et sjeldent intervju med King, i anledning av hans andre e-bok, eller fordi han i oktober kommer med selvbiografi («On Writing - A Memoir of the Craft», eller fordi han har skrevet en 900 siders ny roman: «The Dreamcatcher». I tillegg har han fullført en seks timer lang fjernsynsserie.
  • Alt er gjort på det knappe året som er gått siden han ble påkjørt av en bil, brakk beinet, knakk fire ribbein, fikk en kollapset lunge og brakk seks splinter av ryggraden. Som New York Times skriver, Stephen King lider av det motsatte av skrivesperre. I dag er han verdens best kjente og i særklasse rikeste forfatter. Fjorårets lønn var 320 millioner.
  • - Å skrive er et utløp, som holder presset jevnt. Jeg får helt ut all dritten. All utryggheten kommer ut, alle angstene - og dessuten er det en strålende måte å få tida til å gå, sier King. Han er like avhengig av å skrive som han for 15 år siden var av kokain og øl. Da var han så ruset at han skrev en bok han i dag ikke kan huske å ha skrevet.
  • Stephen King selger i millioner, men skulle gjerne hatt mer litterær respekt. Da hans kone ertet ham med at han ikke kunne skrive fra kvinners synspunkt, skrev han «Dolores Clayborne» som svar - en bok om en mishandlet kvinnes hevn, som blant annet kom som hovedbok i Dagens Bok i Norge. Han skriver ujevnt - men de fleste seriøse kritikere har ikke engang lest hans beste bøker. De er vanskelige å plassere - «for gode til å kalles søppel, for morsomme til å kalles litteratur» er et forsøk.
  • I sine memoarer gir King gode råd til andre forfattere - og forteller fra sitt liv. Som da hans kone i 1985 helte papirkurven hans ut på gulvet foran familie og venner og ba ham skjerpe seg. «Ut rant ølkanner, sigarettstumper, tomme grambeholdere med kokain, kokainskjeer med størknet blod, hostesaft og til og med munnskyllevann.»
  • Man trenger jo ikke være seriøs forfatter for å ha alvorlige problemer.