Eks-«Top Gear»: Slik blir kveldens show i Stavanger

Clarkson, May og Hammond er i Norge.

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Samme dag som nyheten kom om at Jeremy Clarkson har takket nei til BBCs snuoperasjon og tilbud om å få tilbake jobben som programleder for «Top Gear», Storbritannias mest populære tv-program om bil, er 55-åringen i Norge sammen med sine kolleger James May (52) og Richard Hammond (45).

De skal holde fire liveshow på Sørmarka arena i Stavanger fredag, lørdag og søndag.

Står friere - Sammenlignet med da de var i BBC, står de nå på egne bein og er friere i forhold til hva de sier, opplyser showets kreative direktør Rowland French til Dagbladet via den norske arrangøren.

Showene ble opprinnelig annonsert som «Top Gear live» og avlyst da det ble klart at Clarkson hadde fått sparken fra BBC etter å ha vært i håndgemeng med programmets produsent - en hendelse som kom på toppen av en serie kontroverser rundt den frittalende programlederen de siste åra.

Deretter ble showene satt opp igjen, men med alle referanser til «Top Gear» og BBC fjernet. Showet heter nå «Clarkson, Hammond og May Live».

NORGESAKTUELLE Biltrioen Jeremy Clarkson , Richard Hammond og James May ankommer Sola flyplass i Stavanger tidligere i dag. I kveld står de på scena på Sørmarka Arena med «Clarkson, Hammond og May Live». Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
NORGESAKTUELLE Biltrioen Jeremy Clarkson , Richard Hammond og James May ankommer Sola flyplass i Stavanger tidligere i dag. I kveld står de på scena på Sørmarka Arena med «Clarkson, Hammond og May Live». Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer

- Nå kan de være råere og fremstår tilnærmet likt slik de er, sier French.

- Hvor mye har BBC tidligere styrt hva de har sagt?

- Det er nok lettere for dem å være «cheeky» når de opptrer under eget varemerke. Banning eksisterer knapt på almenkringkasting-tv i England. Ut over det er det endringer i materiale som har forbindelse til varemerker som BBC eier, som for eksempel «The Stig», sier French, og referer til den maskerte testsjåføren i «Top Gear».

Brukte tre uker på endringer - Nå har de skapt nytt innhold og hele showet fått ny struktur, men essensen er den samme, sier han.

- Fra Clarkson ble sagt opp og til alle tre var ute av BBC brukte de om lag tre uker på å skrive om showet. Mye av showet er skrevet om. Selve utformingen er gjort av et produksjonsselskap. Manus skriver de selv, sier direktøren.

Han mener endringene bare vil slå positivt ut for «Top Gear»-fansen, som fikk se de tre bilkarene i aksjon på Telenor arena i Bærum så seint som i fjor høst.

- Meningen var at de nå skulle vise mye av det samme som de gjorde forrige gang de var på norsk jord. Sånn sett er det bare positivt at de måtte komme med endringer, sier French.

Kveldens show vil også ha lokale innslag - Superbilene som blir brukt av private aktører på showet i Stavanger er eid av privatpersoner.