Eksamen på scenen

Kunsthøgskoleelevene Bård Torbjørnsen og Lars Erik Holter skal neste torsdag avlegge eksamen for fullsatt sal og med lyskastere på Prøvesalen ved Det Norske Teatret.

Bare tanken vil få de fleste eksamenskandidater til å skjelve. For avgangsstudentene Bård og Lars Erik fra henholdsvis Kunst- og håndverksskolen og Teaterhøgskolen blir det en sjelden mulighet til å komme i rampelyset før de er ferdig med sin utdannelse: Bård Torbjørnsen som scenograf, Lars Erik Holter som instruktør.

Nye stemmer

Det skjer gjennom Det Norske Teatrets siste premiere denne våren: «Beogradtrilogien» av serbiske Biljana Srbljanovic, som for tida antakelig er Europas mest spilte dramatiker ved siden av Jon Fosse. Hun føyer seg fint inn i teatersjefens program denne sesongen med å åpne for nye stemmer.

Stykket er en trilogi som forteller om unge serbere i eksil i tre forskjellige verdensdeler, mennesker som har mistet fotfestet i sitt egentlige sentrum av livet, og som nå må lete etter et nytt.

Koffertene i Bård Torbjørnsens scenografi er et tydelig symbol på livets ankomster og avreiser. Koffertene vil tjene både som møbler og andre rekvisitter gjennom de tre forskjellige historiene og assosiere både til transitt og oppbrudd.

Et fint team

Skuespillerne som skal fylle scenografien er Kirsti Stubø, Andrea Bræin Hovig, Iren Reppen, Ingrid Jørgensen, Anastasia Larvoll, Øyvind Gran, Lasse Kolsrud, Bjørnar Teigen, Jon Eivind Gullord, Ole Skjelbred-Knutsen og Erland Bakker. Et fint team å bryne seg på for nybegynnerne Torbjørnsen og Holter.

- Klart det er flaks, sier Bård Torbjørnsen om sin sceniske debut.

Han skal i tillegg ha scenografien i Tyra Tønnessens oppsetning av Brechts «Mor Courage» ved Trøndelag Teater til høsten. Og dermed har han fullført sin diplomoppgave og er sammen med Lars Erik Holter klar for det virkelige arbeidslivet ved landets teatre.