Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Margrethe Salvesen

Eksen til Arfan Bhatti mener hun ble slått ned fordi hun er muslim og kvinne

Margrethe Salvesen anklager «ekstreme krefter på høyresiden» for vold. Skriver politisk bok om sitt eget liv.

VÅKNET I BLODBPØL: Politiet etterforsker en voldshendelse utenfor hjemmet til Margrete Salvesen, ekskjæresten til islamisten Arfan Bhatti. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VÅKNET I BLODBPØL: Politiet etterforsker en voldshendelse utenfor hjemmet til Margrete Salvesen, ekskjæresten til islamisten Arfan Bhatti. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): For litt over to uker siden våknet Margrethe Salvesen (46) i en blodpøl rett utenfor sitt eget hjem, øst i Trondheim sentrum. Hun ble funnet utenfor inngangsdøra av dattera, som tok et bilde av mamma og ringte 112. Salvesen vet ikke hvor lenge hun lå der.

DATTEREN FANT HENNE: Margrethe Salvesen utenfor egen inngangsdør. Foto: Privat
DATTEREN FANT HENNE: Margrethe Salvesen utenfor egen inngangsdør. Foto: Privat Vis mer

- Alt er svart, og hukommelsen er helt borte. Fra jeg går ut av bilen mellom klokka 18.30 og 19 og til en stund etterpå. Jeg vet ikke hvem som gjorde dette, eller hvorfor. Datteren min var så klart helt fra seg og livredd, sier Salvesen.

Ifølge Salvesen ble hun sydd på stedet av lege. I etterkant har hun vært inne til avhør og vært i samtale med PST. Politiet opprettet sak og sier til Dagbladet at de etterforsker hendelsen som vold.

Salvesen avviser bestemt at hun kobler ekskjæresten Arfan Bhatti (41) eller andre i det norske islamistiske miljøet til hendelsen. Hun peker isteden på det hun kaller «ekstreme krefter på høyresiden».

- Ventet på meg

Dagbladet møter henne en drøye uke etter hendelsen fant sted i begynnelsen av desember, og blåveisen er fortsatt tydelig. Stingene over venstre øye er nylig fjernet. Salvesen tar seg til øyenbrynet og sier at hun fortsatt er redd og rystet av det som har skjedd.

- Noen har stått og ventet på meg, mener hun.

Offentlig er Salvesen kjent for tidligere Palestina-aktivisme og politiske ytringer, men mest kjent er hun for å ha vært sammen med en av Norges mest kjente islamister, Arfan Bhatti. Gaza-aktivisme, hyllest av kvinnelige Hamas-krigere og kjærlighetsforholdet med Bhatti tilbake i 2010 fikk store konsekvenser for henne og familien, og har forfulgt henne siden.

I ettertid har VG omtalt at ekstreme meninger om islam, først antatt publisert av Salvesen, egentlig skal ha blitt forfattet av Bhatti, ifølge hans advokat John Christian Elden.

MÅTTE SY: Salvesen er merket etter nål og tråd og har merker på halsen etter hendelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅTTE SY: Salvesen er merket etter nål og tråd og har merker på halsen etter hendelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Utelukker ikke politisk motiv

Etter å ha mistet jobben som sykepleier i Ålesund, som følge av sin kontroversielle fortid, har hun de siste åra giftet seg på nytt og bygget seg et nytt liv i Trondheim.

Ved siden av jobben som sykepleier har Salvesen samtidig skrevet på ei selvbiografisk bok, med arbeidstittel «Nær revolusjonær». I mars fikk hun 100 000 kroner til manusutvikling av Stiftelsen Fritt Ord. Nå er boka så godt som ferdig, og hun og medforfatteren, journalist, forfatter og dokumentarskaper Ola Flyum, er i samtaler med forlag om utgivelse.

Dagbladet har sett anmeldelsesbekreftelsen politiet har sendt til Salvesen, hvor hendelsen sorteres under kroppsskade. Saken etterforskes som vold av Sentrum krimvakt, forteller Sunniva Tronvoll, politiadvokat ved Trøndelag politidistrikt.

- Så langt har ikke etterforskingen ledet til opplysninger som tyder på et politisk motiv, men dette kan på nåværende stadium heller ikke utelukkes, skriver hun.

- Allerede et hatobjekt

- Vi følger opp at politiet tar saken på alvor. Voldelige angrep mot forfattere er et angrep på ytringsfriheten i seg selv, sier Salvesens advokat John Christian Elden.

Margrethe Salvesen sier at hun ikke aner hvorfor hun skal ha blitt slått ned. Hun har vært i et møte med PST, forteller hun.

- Jeg tror det dreier seg om muslimhets, og at jeg skriver bok. Personen i PST sa at de ikke tror dette er umotivert vold, sier Salvesen.

På spørsmål fra Dagbladet bekrefter PST at deres Trondheim-enhet har vært i kontakt med «en person i forbindelse med en angivelig voldsepisode». PST ønsker ikke å kommentere hvem de har kontakt med, eller innhold i eventuelle samtaler.

- Generelt er det både naturlig og innenfor vårt mandat å ha kontakt med enkeltpersoner for å avklare om trusler, vold og annet de er utsatt for, kan være politisk motivert. Denne typen samtaler har PST med personer rundt om i landet hele tida, skriver kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, i en e-post.

VOLDSALARM: Salvesen har fått utdelt en voldsalarm av politiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VOLDSALARM: Salvesen har fått utdelt en voldsalarm av politiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Politiet spurte om Bhatti

Salvesen har også tidligere vært utstyrt med voldsalarm i lang tid, da etter drapstrusler og hets, sier hun. Sykepleieren tror selv at voldsepisoden utenfor inngangsdøra er et politisk motivert angrep fra «ekstreme krefter på høyresiden», som følge av at hun er muslim, kvinne, aktiv i samfunnsdebatten og skriver bok. Bokprosjektet og hennes politiske meninger har vært mulig å følge med på i hennes sosiale kanaler, hevder hun.

- I avhøret begynte politiet å dra koblinger til Bhatti, noe som er naturlig ut fra hva media har skrevet om ham, men jeg har aldri vært utsatt for vold av Bhatti. Han skal ut av bildet med en gang. At dette er ham eller andre folk «i det miljøet», er helt hinsides. Jeg har ingenting uoppgjort med ham eller dem. Vi har gått videre.

- Har dere kontakt?

- Vi snakket sammen like etter at han kom tilbake fra fengsel i Pakistan i 2015. Så har jeg sett ham én gang etter det. Vi lever hver våre liv, og har ikke noe uoppgjort.

I Trondheim har Salvesen kommet inn i dagliglivet og tatt et personlig oppgjør med alt det som har skjedd siden 2010.

- Jeg har samlet tanker og skrevet bok, sier hun.

Skriver om eget liv

Boka «Nær revolusjonær» handler blant annet om hvem Salvesen var før hun ble sammen med Bhatti, sier hun, og leser fra et sammendrag hun har skrevet:

«Boka er en oppklaring mot de mange spekulasjoner, rykter og løgner som fulgte hennes valg av kjæreste - han som ble kalt 'Norges farligste mann'. Ekteskapet fikk en brutal politisk medgift - en stor offentlig interesse og mistenkeliggjøring. Fra å være en spennende, verdensvant og populær jente, fra Nord-Norge og Trøndelag, ble hun plutselig stemplet som jihadist, terrorist, selvmordsbomber, en sort enke, flyvertinneterrorist og en forførerisk forleder.»

- Er det noe fra den tida du angrer på?

- At jeg uttalte meg til Adresseavisen i juni 2010. Sitatene mine havnet hos VG, som vridde på dem og som framstilte meg som en flyvertinneterrorist. Bestemoren min brøt kontakten med meg etter at hun kjøpte VG på døra den søndagen. Hun ville ikke snakke med meg. Så ble hun syk og døde, uten at vi hadde hatt særlig kontakt.

VIL GI UT BOK: Salvesen holder på med en bok om livet sitt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL GI UT BOK: Salvesen holder på med en bok om livet sitt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Annen forståelse av muslimer

- Hvorfor skal noen kjøpe boka?

- Med tanke på andre bøker som er skrevet de siste åra, som Åsne Seierstads «To søstre» og Lars Akerhaugs «Norsk jihad», og med tanke på muslimhetsen som pågår i Norge og Europa, tror jeg den er viktig. Jeg håper at folk får en annen forståelse av muslimer enn det massemedia har presentert, og av dem som er hengt ut og stemplet som ekstremister.

- Så du skal renvaske syriafarere?

- Nei, ikke i det hele tatt. Boka handler om hvem jeg er og hvem jeg har vært hele tida. Men jeg tar også noen oppgjør som jeg tror kan bidra til mer forståelse, knyttet til det å arbeide sammen mot voldelig ekstremisme, både på høyre- og venstresiden og blant muslimer. Også om hvilket ansvar journalister har når de ønsker å lage store overskrifter. Når de velger å selge ren løgn for å selge aviser, og med det ødelegger livet til andre mennesker og familier.

- Forkastelig av VG

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, påpeker at Salvesen uttalte seg til Adresseavisen frivillig.

- Hun uttrykte sympati for selvmordsbombere og støtte til jihad. På direkte spørsmål om hun selv hadde deltatt i noen form for våpentrening eller våpenbruk, svarte hun: «Ingen kommentar.» Konteksten var at Salvesen var gift med landets mest kjente islamist. Det ville vært en forsømmelse av VG å ikke gjengi Salvesens oppsiktsvekkende uttalelser. Og saken fortjente store overskrifter, skriver Steiro til Dagbladet.

13. JUNI 2010: VG trykker denne saken. Faksimile: VG
13. JUNI 2010: VG trykker denne saken. Faksimile: VG Vis mer

Til dette svarer Salvesen følgende:

- At VG ikke tar innover seg konsekvensene den saken fikk for meg, er forkastelig. Jeg sa ikke ingen kommentar. Jeg sa at jeg ikke ville ha med det spørsmålet. At journalisten i adressa skulle stryke det. Nettopp fordi jeg i mange år fra ungdommen hadde vært med i en pistolklubb. Jeg har aldri i et intervju uttrykt verken sympati eller støtte til selvmordsbombere. VG lyver, og det er dumt at de fortsetter med det.

- Solgte ikke løgner

Steiro ønsker ikke å kommentere påstanden om løgn. Han benekter at VG har vridd på Salvesens sitater eller «solgt løgner».

- Vi videreformidlet bare Salvesens egne utsagn. Jeg er på ingen måte overrasket over at de skapte reaksjoner den gang. Det forunderlige er at Salvesen, selv ikke i dag, forstår at det var hennes egne handlinger og meninger, ikke at mediene omtalte dem, som var problemet, sier Steiro.

Det var Bhatti som brukte kontoen hvor det kom uttalelser om selvmordsbombere, gjentar Salvesen.

- Dette er seinere bekreftet av advokat Elden. Jeg mener at jeg ble først ble konstruert til å være en ekstremist, deretter en flyvertinneterrorist. Både VG og Adresseavisen skal få svar på dette i boka.

Salvesen skrev i 2010 et debattinnlegg som svar på intervjuet med Adresseavisen, som ble sitert i VG. Det ble publisert i Adresseavisen.

«Dagbladet presiserer: Dagbladet er kjent med at intervjuobjektet føler seg feilaktig framstilt i intervjuet med Adresseavisen fra 2010, på spørsmålet om våpentrening/våpenbruk. Følgende er lagt inn i saken 29.5.2019: «Jeg sa ikke ingen kommentar. Jeg sa at jeg ikke ville ha med det spørsmålet. At journalisten i adressa skulle stryke det. Nettopp fordi jeg i mange år fra ungdommen hadde vært med i en pistolklubb».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!