Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eksentrisk filmlegende sjarmerte

Filmkunstneren David Lynch spritet opp filmfestivalen i Venezia i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VENEZIA (Dagbladet.no): - Jeg elsker å gå inn i en ny verden og ikke vite hva som kommer. Slik er det i hver film jeg lager, fortalte den legendariske og myteomspunnede filmskaperen.

Han har moderne klassikere som Elefantmannen (1980), Wild at Heart (1990), Twin Peaks-serien (1990/91) og Lost Highway (1997) under vingene.

Takknemlig og mystisk

På filmfestivalen i kjærlighetsbyen presenterte han i dag sin siste film, «Inland Empire», som er milesvis fra noen romantisk opplevelse. Men hovedgrunnen til at han er i Venezia er for å motta Gulløven for sin fascinerende karriere.

- Filmfestivaler hyller film, og det er så viktig at det er slike festivaler rundt omkring. Filmfestivalen i Venezia har en vakker historie, mange store folk har vært her opp gjennom årene, sa Lynch.

Han syntes tiden har gått fort siden han startet karrieren:

- Det er en stor ære å motta prisen. Det er i grunnen merkelig, i går var jeg nitten og nå får jeg denne prisen.

Den 60 år gamle filmskaperen virket i uforskammet godt humør, smilte og spøkte med journalistene. Men flere av de lange og analytiske spørsmålene rettet til legenden ble gjerne parert med korte svar, som \'ja, det stemmer\', \'det var fint sagt\', \'jeg kan ikke forklare det\' eller simpelthen \'jeg vet ikke\'.

STOLT: David Lynch viser stolt frem Gulløven han fikk under filmfestivalen i Venezia i dag. Foto: SCANPIX
STOLT: David Lynch viser stolt frem Gulløven han fikk under filmfestivalen i Venezia i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Litt mystikk skal tross alt en myteomspunnet filmkunstner bevare.

Film er som musikk

På andre henvendelser gikk han overraskende i dybden.

- Film er et utrolig vakkert språk, fortalte Lynch engasjert.

- Mediet snakker til deg, men ikke i ord. Litt på samme måte som med musikk, forskjellen er bare at det henvender seg til intellektet ditt også.

- Mirakelet med film er at en kan klippe fra en ting til noe helt annet. Muligheten for hvor en kan gå er uendelig, og hvor du ser deg selv i denne helheten, er det som driver meg.

Mørkere enn før

«Inland Empire» er nesten tre timer lang, og virker enda mer forstyrrende og mindre logisk enn tidligere Lynch-filmer. Handlingen kan beskrives som både enkel og komplisert på en gang.

Under en filminnspilling i Hollywood begynner skumle og ubehagelige ting å skje med hovedrolleinnehaveren (spilt av Laura Dern), da det viser seg at en gammel sigøyner-forbannelse hviler over prosjektet. Typiske Lynch-elementer som surrealistiske scener, absurde dialoger, mystiske personer, mørke rom, ubehagelig atmosfære, brutale mord og hysterisk skriking er alt med.

- Det var mildt sagt en unik opplevelse for meg å være med i denne, sier skuespiller Laura Dern, som også har medvirket i Lynch-filmene Blue Velvet (1986) og Wild at Heart (1990).

- I to og et halvt år har jeg jobbet med David Lynch på denne filmen, og hver dag føltes som en ny opplevelse, for det var ikke noe manus. Sannheten er at jeg ikke ante hvem min karakter i filmen er, og fremdeles ikke gjør det, ler hun.

- Jeg ser virkelig frem til å se det ferdige resultatet på premieren i kveld.

- Det er noe frigjørende med å jobbe med Lynch, fordi han, på samme måte som deg, selv er med på oppdage hvordan filmen vil bli, mente Justin Theroux, den mannlige hovedrolleinnehaveren i «Inland Empire».

«Inland Empire» kommer på norske kinoer en gang i 2007.

VISTE SEG FREM: Hovedrolleinnehaverne i «Inland Empire» poserer sammen med ragissøren i Venezia. Fra venstre: Jeremy Irons, David Lynch, Laura Dern og Justin Theroux.