Eksentrisk og unik

Pratsom fransk krim fra sjangerens mest originale utøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Den tredje jomfru» er femte bok i serien om fullmektig Jean-Baptiste Adamsberg i Paris-politiet, uten unntak den mest eksentriske figuren i dagens krimlitteratur. Og selv om årets bok er litt vel pratsom, er dette fortsatt temmelig unikt lesestoff, først og fremst fordi Fred Vargas skriver så drivende godt.

Trekkspill eller krim

For noen år siden trengte arkeologen Frédérique Audouin-Rouzeau et avbrekk fra den vanlige jobben sin, og hun følte da at valget sto mellom å spille trekkspill eller skrive krimbøker. Sånn oppsto pseudonymet Fred Vargas, og selv om trekkspillkunsten muligens har gått glipp av et stort talent, har vi andre fått en god håndfull kriminalromaner utenom det vanlige å fornøye oss med.

I «Den tredje jomfru», utgitt på fransk i 2006 under tittelen «Dans les bois éternels», har Adamsberg nettopp flyttet inn i et hjemsøkt hus, en morderisk nonne fra prerevolusjonær tid sies å gå igjen i andre etasje. Ikke at det affiserer den uforstyrrelige Adamsberg, han er mer opptatt av to unge menn som har fått strupen skåret over. Narkotikaavsnittet vil gjerne overta etterforskningen av sakene, men Adamsberg insisterer på at de hører hjemme i Kriminalavdelingen hans, siden «de har fersk jord under neglene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer