Eksentrisk seriemorderkrim

Håkan Nesser må være blant de mest originale krimforfattere vi har.

<strong>EGENARTET:</strong> Den svenske forfatteren Håkan Nesser skriver om en usjarmerende og nitrist seriemorder i sin siste krimroman. Det gjør han ypperlig. Foto: Chris Maluszynski/MOMENT
EGENARTET: Den svenske forfatteren Håkan Nesser skriver om en usjarmerende og nitrist seriemorder i sin siste krimroman. Det gjør han ypperlig. Foto: Chris Maluszynski/MOMENT Vis mer
Publisert

«Den sørgmodige bussjåføren fra Alster»

Håkan Nesser

5 1 6

Krim

Forlag: Gyldendal
Oversetter: Elisabeth Bjørnson
Utgivelsesår: 2020

«Like sjarmerende som den er original.»
Se alle anmeldelser

«Jeg burde ikke leve. Det er mange som mener det, og jeg forstår dem. Enkelte ganger er livsflammen så svak at det føles som om jeg kunne stille meg foran et speil og blåse den ut».

Møt den usjarmerende, engstelige og nitriste seriemorderen Albin Runge. Han har tatt livet av atten mennesker, sytten av dem var femten år. Runge var bussjåfør, et dyr kom ut i veien, bussen fikk en skrens og tragedien var et faktum. Runge ble frikjent, men ikke av seg selv.

Seks år senere mottar han trusselbrev fra en «Nemesis», som sier Runge kommer til å dø på seksårsdagen for ulykken. Runge går til politiet, og møter det odde etterforskningsparet Eva Backman og Gunnar Barbarotti. De setter litt halvhjertet i gang undersøkelser, men saken får et tragisk utfall. Seks år seinere er Eva og Gunnar på ferie på Gotland. Der får Barbarotti øye på en skikkelse som gjør at Runge-saken gjenåpnes.

Rosenrødt

Prisdryssene har haglet over den svenske forfatteren Håkan Nesser siden han debuterte i 1988 med «Koreografen». Det gjelder både enkeltstående bøker, serien om Van Veeteren, og serien om den eksentriske etterforskeren Barbarotti i den fiktive småbyen Kymlinge. Sistnevnte har en sentral rolle i denne boka, sammen med sin nye kjæreste Eva.

Forholdet mellom de to er så rosenrødt at det er vanskelig å ta helt alvorlig, men i og for seg et befriende pusterom fra alle de trøblete ekteskapene og skilsmissene tradisjonelle antikrimhelter hangler seg gjennom. Også Eva sliter med sitt. På et oppdrag skyter og dreper hun en ung mann. Hun blir frikjent, men i likhet med Runge hjemsøkes hun av skyld og syner.

Boka strekker seg over tjue år. Det er flere tidsplan. Det flyter lett på sitt vis, men visse steder er det litt forvirrende. Inniblant leser vi nedtegnelsene til den sørgmodige bussjåføren; «tørt og nøkternt som en rettsprotokoll». Den er formulert med en sorgtung naivisme og troskyldighet – nesten komisk for oss lesere.

Overraskende

Nettopp komikken gjør at Nesser er en utradisjonell krimforfatter, og ikke noe for dem som vil ha action og blod og driv. Fortellingen putret i vei på sin langsomt behagelige og gammelmodige måte. Nesser lar de ulike skikkelsene prate i vei om dette og hint. Runge forteller om en mislykket karriere som idehistoriker, inntil han ble bussjåfør. Han martres av skyldfølelse og manglende livsvilje. Det vil si. Det er noen lyspunkter. Faren dør – han tar riktignok livet sitt i sorg over sønnens skjebne – men han etterlater seg en uventet arv. Runge blir styrtrik. Han møter en vakker kvinne, som på mirakuløst vis faller for den stusslige usjarmerende mannen.

Som med alt annet hos den eksentriske krimforfatteren Nesser, har han også her en overraskende vri mot slutten. Så overraskende at det ikke engang er mulig å gjette seg til. Det er sjelden kost i krimlitteraturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer