Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Josefin Nilsson

Ekskjæresten raser mot SVT

Mener statskanalen har forvrengt fakta i saken. Nå har han meldt statskanalen inn til granskningsnemda.

KJENT ARTIST: Josefin Nilsson gjorde suksess i Sverige på nittitallet med bandet Ainbusk. Men på samme tid opplevde hun både fysisk og psykisk mishandling fra sin tidligere kjæreste, en svensk skuespiller, hevdes det i en ny dokumentar om hennes liv. Foto: NTB Scanpix
KJENT ARTIST: Josefin Nilsson gjorde suksess i Sverige på nittitallet med bandet Ainbusk. Men på samme tid opplevde hun både fysisk og psykisk mishandling fra sin tidligere kjæreste, en svensk skuespiller, hevdes det i en ny dokumentar om hennes liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentaren «Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är» har skapt voldsom debatt i Sverige de siste månedene.

Nilsson døde for tre år siden, bare 46 år gammel, og i dokumentaren forteller søsteren hennes, Marie Nilsson Lind, om at artisten opplevde både drapstrusler og mishandling fra ekskjæresten.

Dokumentaren har sprengt seerrekorder, og er nå sett av over en million mennesker. I etterkant har ekskjæresten, en svensk skuespiller som er dømt i saken, fått massiv kritikk i sosiale medier, og får ikke lenger jobber på teateret han har vært en del av i mange år.

Nå har han klaget inn den svenske statskanalen til granskningsnemda, skriver Aftonbladet.

- Dokumentaren er forvrengt

- Det som presenteres i dokumentaren er forvrengt og stemmer ikke overens med sannheten. Den utelater viktige fakta, som hadde blitt erstattet av feil og reine løgner. Det påstås at jeg har forårsaket hennes død, skriver han i et debattinnlegg publisert i Aftonbladet torsdag ettermiddag.

Han forteller at han har fått uhorvelige mengder med hatbrev og trusler nærmest daglig, og kritiserer SVT for at han aldri ble kontaktet for å imøtegå påstandene som framsettes.

Ekskjæresten navngis ikke i SVTs dokumentar, men ettersom hans tidligere forhold med den folkekjære artisten har vært godt kjent, er det mange som har lagt sammen to og to. I mediesakene som har kommet i lys av dokumentaren, er han imidlertid ikke anonymisert.

Han hevder også at ingen av mediene har tatt seg tid til å kontrollere fakta ved å gå gjennom rettsdokumentene i saken.

- Jeg lover deg hevn

Blant hendelsene som har blitt dratt opp, er en episode der ekskjæresten skal ha holdt opp en brevkniv, som Nilsson ble skadd av da hun holdt opp armene for å beskytte seg. Dette står beskrevet i tingrettsdommen, ifølge Expressen.

I et teaterstykke har Nilsson også beskrevet detaljert hvordan mannen skal ha dyttet henne mot en vegg, tatt kvelertak på henne og spyttet henne i fjeset.

Nilsson gikk til slutt til politiet, og saken endte i retten. Flere transkriberte telefonsamtaler, som også ble lagt fram i retten, blir lest opp i dokumentaren, ifølge Expressen.

- Jeg våkner av hat til deg. Et enormt jævla hat. Jeg lover deg min hevn, og den kommer til å bli søt. Jeg skal tenke ut noe raffinert for deg, bare for deg, sier skuespilleren blant annet i en telefonbeskjed.

Mener SVT har vært partiske

I klagen dissekeres dokumentaren, påstand for påstand, der flere beskrives som feilaktige og grunnløse, og SVT anklages for å ha brutt kravene til upartiskhet og saklighet, ifølge Aftonbladet .

Klagen framholder blant annet at de mangler bevis som kobler skadene i ryggen med mishandlingen han er dømt for, og at kanalen unnlot å nevne en bilulykke hun fortalte om i 2005, som skal ha ført til smerter i hodet og nakken.

I 1998 ble han nemlig dømt til tre måneders fengsel i tingretten for tre tilfeller av mishandling mot Josefin Nilsson.

Men i lagmannsretten ble han frikjent for to av tilfellene, og fikk en betinget dom. Begrunnelsen var blant annet at han var tidligere ustraffet, og at han hadde lidd hardt under mediedekningen av saken.

I et intervju med Expressen etter Nilssons begravelse, fortalte søsteren at dødsårsaken var en kombinasjon av hjertekomplikasjoner, en plaget kropp og en feilbedømt dose medisiner hun hadde tatt over lengre tid.

Kan ikke gå ut

Mannens advokat, Sargon De Basso, sier til Aftonbladet at reaksjonene har vært så voldsomme at de savner motstykke i moderne svensk historie.

Han mener også at han har blitt dømt så hard av folket, for noe han mener han ikke har gjort, at han ikke lenger kan forlate sitt eget hjem.

- Jeg har fortalt Josefins historie, det var det jeg ville, sier produsent Anna-Carin Stenholm Pihl til Expressen.

I en kommentar til samme avis understreker programsjef og ansvarlig utgiver for SVTs kulturredaksjon, Martin Vårstedt, at de ikke har navngitt ekskjæresten.

- Vi har uttalt oss til granskningsnemda og avventer deres vurdering. Vi ønsker ikke å gå inn på detaljspørsmål i en pågående sak. Vi tar selvsagt avstand fra hets og hatytringer, derfor er ingen navngitt i dokumentaren. Den handlet om en artist og hennes liv og bortgang, der mishandling og rettsak var en del av dette, skriver han i en e-post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!