EKSPARET: Stevie Nicks og - i særdelesehet - Lindsey Buckingham hadde hovedrollene da Fleetwood Mac gestet Oslo i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
EKSPARET: Stevie Nicks og - i særdelesehet - Lindsey Buckingham hadde hovedrollene da Fleetwood Mac gestet Oslo i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Ekskjærestene kjørte showet da Fleetwood Mac traff Oslo

Fleetwood Mac har gjennomgått mange faser som band. De er opplagt inne i en god en.

KONSERT: Britisk-amerikanske Fleetwood Mac er ei sånn gruppe som er kommet og gått gjennom hele livet til mange av oss. Og - få har gjennomgått større forandringer musikalsk, fra bluesband med Peter Green på gitar i 1968, via låter som «Albatross» og myk pop tidlig på 70-tallet til softrock, eller «voksenpop», som det også kalles, få år seinere.

Enkelte låter har det jo vært, men bandet har vel strengt tatt bare gitt ut tre virkelig gode album, gjenfødelsen «Fleetwood Mac» (1975), monstersuksessen «Rumours» (1977) og mer komplekse «Tusk» (1979).

Salig blanding Det var fra disse brorparten av låtene ble hentet i Oslo Spektrum i kveld - under en konsert som ble en salig blanding av musikalske fortreffeligheter, suverent gitarspill, noe langtekkelig historiefortelling i Stevie Nicks' regi og et synlig bevis på at gamle sår gror.

Om summen er høy nok, kan man kanskje legge til.

Hånd i hånd
For - til første runde med ekstranumre kommer Stevie Nicks og Lindsey Buckingham inn hånd i hånd, etter at hun tidligere på kvelden har gitt ekskjæresten en lang klem.

Hun forlot ham på 70-tallet til fordel for trommis Mick Fleetwood, som sitter på opphøyet - og opplyst - plass midt på scenen og bivåner det hele som en konge.

Lindsey Men - kongen av Fleetwood Mac er ikke Mick, til tross for at han får herje med en lang trommesolo på tampen (om noen har lov til det, så er det Mick Fleetwood).

Nei, det er Buckingham som er motoren i bandet.

Han tar mye plass - og han får det. Hans virtuose og barske gitarspill er aleine verdt billettprisen, sjøl om den er stiv nok når gamle rockehelter skal sikre pensjonen.

Han er den som har energien, han har den beste stemmen og han nyter hvert øyeblikk.

Torsdagens konsert med amerikanske John Mayer samme sted var en gitarfest, men Buckingham går ham en høy gang.

Hippiejenta Stevie Stevie Nicks er fortsatt hippiejenta, mens bassist John McVie holder seg kledelig i bakgrunnen. To korister, en keyboardist og en ekstra gitarist kompletterer dagens utgave av bandet. Christine McVie har vært ute i mange år, men dukket faktisk opp i London i forrige måned.

Jeg tror faktisk ikke at mange tenkte så mye over at hun ikke var med i Oslo i kveld.

Den aller første singelen denne anmelder kjøpte var Fleetwood Macs «Oh Well» i 1969. Jeg var 12 år. Den musikalske fasen fikk sitt da Notodden Blues Festival hadde besøk av The Mick Fleetwood Blues Band i 2008.

Samlivsdrama Det tok altså noen år før dagens besetning kom sammen for å lage et av tidenes mestselgende album, «Rumours» - i 1977.

Albumet kom midt i et samlivsdrama internt, som også omfattet John og Christine McVie.

Men at bruddalbumet «Rumours» er solgt i over 45 millioner eksemplarer, og dermed er blant tidenes mestselgende, skyldes kvaliteten - og låter som «Dreams», «Go Your Own Way» og «Don't Stop».

De kunne gjerne spilt hele albumet - men kunne forsåvidt droppet en jampreget og altfor lang «Gold Dust Woman».

«Without You» Eldgamle «Without You» stammer fra den gangen Buckingham/Nicks var en duo - før Mick Fleetwood ringte og ville ha dem med i bandet sitt.

Låten er i år utgitt på ep-en «Extended Play». At den ikke treffer helt, kan også skyldes det faktum at Nicks brukte veldig lang tid på å fortelle historien om den.

Vellyd Men utover dette? En konsert full av vellyd, i et Spektrum som nå kan tilby overraskende bra lyd på en god kveld - og herlige låter som «Rhiannon», «Landslide», «Never Going Back Again» (her snakker vi bruddsang, i en inderlig versjon) og «Gypsy».

Og -  Buckinghams intense «Big Love», solo, er et sånt øyeblikk du håper å få på konsert.

EN AV SJEFENE: Mick Fleetwood i Fleetwood Mac på opphøyet plass i Oslo Spektrum i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
EN AV SJEFENE: Mick Fleetwood i Fleetwood Mac på opphøyet plass i Oslo Spektrum i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Fleetwood Mac avslutter oppskriftsmessig med «Say Goodbye» - etter to timer og 40 minutter på scenen. Det er ikke nødvendigvis noe poeng å holde på lengst mulig, men dette blir aldri kjedelig.

Det er et godt tegn.

«GAMMEL HIPPIE»: Stevie Nicks i Oslo Spektrum i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
«GAMMEL HIPPIE»: Stevie Nicks i Oslo Spektrum i kveld. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer