Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ekskluderer utflyttere!

TROMSØ (Dagbladet): - Arthur Arntzens humor ekskluderer utflyttede nordlendinger, menermedieforsker Espen Ytreberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I Arntzens Nord-Norge blir «utflytter-knoteren» en utstøtt. Men en utflyttet akademiker i Asker har like mye krav på nordnorsk identitet som en fisker i Vadsø, mener Ytreberg.

I sin ferske bok «Brede smil og spisse albuer. Hvordan fjernsynet overtaler» skriver medieforskeren hvordan nordnorsk identitet framstilles på TV. Espen Ytreberg - sjøl utflyttet tromsøværing med bopel i Oslo og kontor på Blindern - mener Arntzens humor ekskluderer nordlendinger som har flyttet fra landsdelen.

En sviker

Hans kritikk av Arntzen har utspring i TV-versjonen av «Den fordømte nordlending».

Medieforskeren hevder Arntzen ikke tar inn over seg at det finnes mange ulike identiteter i et samfunn preget av flytting. Og mener han framstiller den nordnorske utflytteren som en sviker, en som har «solgt seg til øvrigheta sørpå».

- Det er behov for et kritisk søkelys på Arntzens meninger om nordlendingens kulturelle identitet. Særlig fordi mannen er så ekstremt populær, sier Ytreberg.

I Nord-Norge er Arntzens humor bortimot verneverdig. Derfor ble Ytrebergs kritikk en toppnyhet nordpå i går.

Arntzen selv beskylder Ytreberg for fusk.

- Jeg har aldri uttalt meg om hvordan nordlendingene er , bortsett fra at de er like sammensatte som folk flest her i landet. Men jeg mener å vite litt om hva de en gang var, kystfolket fra tippoldefars, bestefars, fars og min egen generasjon. Det er derfor «Den fordømte nordlending» bærer undertittelen «Et historisk tilbakeblikk». Ytreberg har ikke fått med seg dette viktige poenget.

Ikke knote

Arntzen sier han aldri har uttalt seg negativt om nordlendinger som har flyttet sørover:

- Men Oluf spurte, for 15- 20 år siden, om det var nødvendig å la dialekten ligge igjen nordpå når man dro. Jeg har etter beste evne forsøkt å bidra til at utflyttere skulle slippe å knote.

ALDRI NEGATIV: Arthur Arntzen mener han aldri har uttalt seg negativt om utflyttede nordlendinger.