IKKE KONSENSUSPREGET:  Til neste år håper jeg imidlertid at også paroler som ikke strider mot et simpelt flertall kan få plass i toget. Moderne kvinnekamp er ikke konsensuspreget, skriver Tybring-Gjedde. Foto: Unge Høyre
IKKE KONSENSUSPREGET: Til neste år håper jeg imidlertid at også paroler som ikke strider mot et simpelt flertall kan få plass i toget. Moderne kvinnekamp er ikke konsensuspreget, skriver Tybring-Gjedde. Foto: Unge HøyreVis mer

Ekskluderingsfeministene

AUF burde åpenbart oppdatere seg på hva demokrati betyr.

Meninger

8. mars-komiteen kunne akseptert at kvinner møter opp i tog med paroler som strider imot hovedparolene de har vedtatt. Likevel er strategien deres år etter år å ekskludere de som er uenig i deres løsninger.

Det siste døgnet har både Agnes Nærland Viljugrein fra AUF og Ingrid Keenan fra Unge Venstre reagert på at jeg føler meg ekskludert fra 8. mars-toget.

Unge Venstre etterspør flere borgerlige feminister i 8. mars-toget, mens AUF mener jeg må akseptere at kamptoget på 8. mars skal bestå av en demokratisk samling av kvinner.

AUF burde åpenbart oppdatere seg på hva demokrati betyr. Sist gang jeg sjekket var demokratiets viktigste oppgave å verne om mindretallets rett til å ytre seg. Og på en kampdag for en så mangfoldig gruppe kvinner, bør denne rettigheten være viktigere enn noen gang.

I år er jeg en del av det rare mindretallet. Jeg er feministen som er uenig med hovedparolen «Stopp regjeringens angrep på kvinners rettigheter.» Jeg er uenig fordi jeg mener at Høyre- og Frp regjeringen gjennomfører viktige tiltak for å løse de likestillingsutfordringene vi har i dag.

Det betyr likevel ikke at jeg ønsker å kuppe parolemøtet og få 8. mars-komiteen til å vedta «stopp venstresidens sverting av regjeringen» av den grunn. Jeg ber bare om å få lov til å gå bakerst i kamptoget med paroler flertallet er uenig i. Jeg vil gå bak parolene «mer fleksible turnusordninger i arbeidslivet» og «nei til kvotering» sammen med de som måtte ønske å gå sammen med meg.

Ingrid Keenan fra Unge Venstre har et godt poeng. Borgerlige feminister bør ikke la venstresiden ta eierskap til 8. mars. Vi bør ikke vike unna. I fjor fremmet dyktige jenter i Oslo Unge Høyre parolen «Verden vinner med utdanning for alle kvinner.» Og i år kunne jeg gjerne gått bak parolen «stopp vold mot kvinner.»

Til neste år håper jeg imidlertid at også paroler som ikke strider mot et simpelt flertall kan få plass i toget. Moderne kvinnekamp er ikke konsensuspreget.

Kvinnedagen er ikke en dag for vage paroler.

Kvinnedagen er heller ikke en samling for kvinner som vil klappe hverandre på skuldrene og skåle til tidligere bragder.

Kvinnedagen er en politisk kampdag — for og med kvinner.

Nettopp derfor bør ikke dagens kampsaker defineres av det heldige flertallet i en 8. mars-komité.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.