Eksklusive radiobilder

Hvem skulle trodd det? At gårsdagens festligste krimnyhet ble servert på sølvfat av kulturkanalen P2? Med en historie som får både B-gjengen, Svarte-Petter, Skaftetryne, Spøkelseskladden, Farlige Fiffus og Mikro-Midas til å blekne?

Historien ble oppturen i eksperimentet: Klarer jeg meg uten nyhetstimene på TV 2 og NRK 1? Får jeg like mye ut av en liten halvtime på radioen?

Hver ettermiddag klokka halv seks får nemlig Dagsnytt-redaksjonen en halvtime til å fortelle oss hvorfor hva har skjedd med hvem, og hvor. I går kom intet mindre enn 14 gode nyhetsreportasjer ut fra kjøkkenradioen denne halvtimen. Så, halv sju, var det klart for den antatt mer tabloide sofaversjonen med fargebilder: TV 2s nyhetstime varer strengt tatt ikke mer enn drøye halvtimen den heller, når reklamer og vignetter regnes bort. Men der serverte de 24 saker i høyt tempo, og etterlot sofaseeren med spørsmålet: Bedre enn radioen? Det kommer for eksempel an på dette:

Kjus-vås

Vil du helst slippe reportasjer om at Nils Arne Eggen sliter med å uttale navnet til en spiller i Bayern München før kampen i kveld, eller at Lasse Kjus får fem timer lengre flyreise til Salt Lake City fordi Skiforbundet må spare? Vil du da heller ha mer om tendensene i den internasjonale it-bransjen, stykkprisfinansiering av kollektivtransporten og en fantastisk historie som jeg snart kommer til? Gå for Dagsnytt 17.30 på P2.

Vil du derimot helst slippe reportasjer om at kugalskapen ruinerer kjøttomsetningen for franske bønder, eller at oppdrettsnæringen protesterer mot auksjonering av konsesjoner for lakseoppdrett? Vil du da heller ha mer nærgående historie om Rema-Reitans forlovelse med Narvesen-kjeden, få et overblikk over årets norske filmsuksesser og få vite at Arnold Schwarzenegger stemmer på Bush? Gå for nyhetstimen på TV 2.

Ran i særklasse

USA-valget fikk du selvsagt hos begge, men historien om historiens største nestenkupp fikk du bare på P2: Den om de engelske ranerne som i går tidlig kunne ha lyktes med å stjele diamanter for utrolige 4,5 milliarder kroner fra en utstilling i Londons Millennium Dome. Gutta kjørte inn med gravemaskin, sprengte gassgranater og røykbomber og gikk så løs på montrene med slegger - mens en speedbåt ventet på Themsen. Bare så synd at rengjøringspersonalet viste seg å være Scotland Yard-agenter med skarpe våpen i søppelposene. Noen hadde sladret. Men ingen tok bilder av det.

Det var derfor det ikke kom på tv.