«Ekskrementene nådde ventilasjonssystemet»

Aschehoug trekker tilbake bok og reviderer en annen etter oversettelsesrefs.

TREKKES TILBAKE: Zadie Smiths «NW» er et tidsbilde fra Londons mulitkulturelle nordvest. En av oversetterne trekker fram dette ukjente kulturelle terrenget som en av årsakene til at oversettelsen nå trekkes tilbake. (AP Photo/Sang Tan, File)
TREKKES TILBAKE: Zadie Smiths «NW» er et tidsbilde fra Londons mulitkulturelle nordvest. En av oversetterne trekker fram dette ukjente kulturelle terrenget som en av årsakene til at oversettelsen nå trekkes tilbake. (AP Photo/Sang Tan, File) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Sist lørdag reiste Karin Haugen en del kritiske spørsmål til rutinene rundt oversettelse i Norge, med utgangspunkt i Aschehougs utgivelse av Zadie Smiths «NW», oversatt av Kjell og Kari Risvik.

Saken kom etter at Bernhard Ellefsen skrev en temperamentsfull anmeldelse av boka, med fokus på den dårlige oversettelsen, i Morgenbladet uka før.

Etter å ha ramset opp en rekke eksempler på dårlig oversettelse Kjell og Kari Risvik har stått for, skrev Karin Haugen at ansvaret må føres tilbake til forlagene. «Hvor har redaktøren vært? Hvor er kvalitetssikringen? Vil Aschehoug ta ansvar for situasjonen?»

Trekker opplaget I går meldte forlaget at det vil ta ansvar: førsteopplaget av «NW» er trukket tilbake. Nå skal boka kvalitetssikres på nytt, og gjenutgis om noen uker. 

- Dette er ikke noen hyggelig sak. Vi ble gjort oppmerksomme på saken gjennom mediene, anmeldelsen i Morgenbladet har hjulpet oss med å gå inn og se at kontrollrutinene har sviktet. Oversettelsen er ikke gjort som den burde være. Det er mye som er bra med den, men det er misforståelser og noen feil, sier Gunn Reinertsen Næss, sjefredaktør for oversatt litteratur i Aschehoug. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer