Abida Raja

Eksmannen svarer etter bokbombe

Politiet etterforsker Abida Rajas eksmann. Han kjenner seg ikke igjen i påstandene som rettes mot han.

FORSVARER: Javeed Hussain Shah er forsvareren til eksmannen til Abida Raja. Foto: Berit Roald / NTB
FORSVARER: Javeed Hussain Shah er forsvareren til eksmannen til Abida Raja. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Min klient ønsker å påpeke at han nekter straffskyld for partnervold og voldtektsanklager. Han vedkjenner at ekteskapet har hatt sine utfordringer, og at de derfor skilte seg i 2015, skriver Javeed Hussain Shah, forsvareren til eksmannen til Abida Raja i en pressemelding.

Tirsdag slapp Abida Raja (49) boka «Frihetens øyeblikk». Boka er en dramatisk beretning om hennes liv. Raja forteller om hvordan hun opplevde å vokse opp på 1980-tallet i Oslo, samtidig som hun skildrer et liv i en pakistansk familie med strenge regler.

I boka skriver Abida at hun gjennom livet har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold, tvangsekteskap og om mangelen på muligheten til å leve det livet hun selv ønsket.

I 2020 anmeldte Abida Raja sin eksmann for både vold og voldtekt, og saken er under etterforskning. Mannen er siktet, men det er ikke tatt ut en tiltalebeslutning.

Javeed Hussain Shah påpeker overfor Dagbladet at hans klient ikke har lest boka.

- Men han har fått et sammendrag fra meg av boka. Jeg har lest det som er nødvendig med tanke på min klient, sier Shah til Dagbladet.

Forsvareren sier til Dagbladet at de ikke var informert om at det skulle slippes bok, men at de hadde sine mistanker.

Videre i pressemeldinga skriver Shah at hans klient hadde inntrykk av at Abida giftet seg av fri vilje. Det skal Abida ha uttrykt ifølge hennes eksmann.

- Derfor er opplysningene om tvangsekteskap noe han ble kjent med først i 2020. Han viser her til et langt ekteskap med Abida, og deres fire barn, skriver Shah i pressemeldinga.

- Vært tøff

Hege Salomon er bistandsadvokat for Abida Raja. Hun forteller at Raja leverte inn en anmeldelse mot sin eksmann for over to år siden.

- Abida Raja har anmeldt sin eksmann for vold og voldtekt, og saken etterforskes av politiet. Hun anmeldte ham sommeren 2020, sier Salomon til Dagbladet.

VENTER: I 2020 anmeldte Abida Raja sin eksmann for vold og voldtekt. Hun venter fortsatt på at politiet skal ta ut en tiltalebeslutning mot han. Foto: Agnete Brun
VENTER: I 2020 anmeldte Abida Raja sin eksmann for vold og voldtekt. Hun venter fortsatt på at politiet skal ta ut en tiltalebeslutning mot han. Foto: Agnete Brun Vis mer

Det at det ennå ikke er tatt ut tiltalebeslutning synes Salomon er veldig beklagelig.

- Jeg mener saken burde ha vært påtaleavgjort for et par år siden, og det er svært beklagelig at det er så stort arbeidspress på politiadvokatene som jobber med vold i nære relasjoner. Det har vært stadig bytte av politiadvokater i denne saken og ventetida har vært tøff for Abida.

Tirsdag forsøkte Dagbladet å ringe, sende SMS-er og chattemeldinger til flere familiemedlemmer som er omtalt i boka. De har ikke besvart Dagbladets henvendelser om konkrete påstander fra boka.

Ressurssterk

Forsvareren til eksmannen til Raja, Javeed Hussain Shah, skriver videre i pressemeldinga at hans klient opplevde Abida som en ressurssterk kvinne med stort nettverk.

- Derfor har han også i dialog med politiet påpekt at han opplever det som uvanlig at Abida anmeldte han fem år etter skilsmissen for forhold han ikke kjenner seg igjen i, og som ikke er dokumentert i noen offentlige instanser utenom påstander, hevder Shah i pressemeldinga.

Historier fra samme familie

Boka til Abida Raja fikk terningkast seks i Dagbladet, og anmelderen skrev blant annet:

«Denne boka bør bli obligatorisk lesning for alle som jobber med vold i nære relasjoner, tvangsgifte-problematikk, barnevern og politi. Vi andre bør snarest lese den for å bli klokere.»

Abid Raja er lillebroren til Abida Raja. Han har tidligere fortalt om sin dramatiske oppvekst i boka «Min skyld». Boka skapte stor oppmerksomhet, og ble den mestselgende boka i 2021. Han ble også tildelt Bokhandlerprisen for utgivelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer