SELGER LOKALT: Både i Kristiansand og i Arendal, begge Karl Ove Knausgårds gamle hjemtrakter, selger forfatteren drøssevis med bøker. Foto: Håkon Eikesdal
SELGER LOKALT: Både i Kristiansand og i Arendal, begge Karl Ove Knausgårds gamle hjemtrakter, selger forfatteren drøssevis med bøker. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Eksnaboene «knauser» som besatte

«Min kamp»-bøkene forsvinner raskt fra Karl Ove Knausgårds gamle hjemtrakter. Se salgstoppene her.

||| (Dagbladet): Dagbladet har sett på hvor i landet «Min kamp»-bøkene selger mest.

Ikke uventet troner det mest folkerike området, Oslo og omegn, på topp. Bak følger Bergen, som blant annet spiller en stor rolle i «Min kamp. Femte bok».

Det viser en oversikt forlaget Oktober har laget for Dagbladet.

- Det som er spesielt, er at det selges såpass mange bøker i Arendal. Grunnen må være at Knausgård har bodd der, og at mye av handlingen er lagt dit, sier Elisabeth Steen, markedssjef i Oktober.

Spesielt i bind tre står Arendal sentralt.

Tilsammen har drøyt 41 000 arendalitter kjøpt nesten like mange bøker som innbyggerne i Trondheim og Kristiansand, med henholdsvis 171 000 og 81 000 innbyggere.

Føler seg forpliktet Bokhandlere i Arendal bekrefter at lokalbefolkningen er gale etter Knausgård.

- Veldig mange fra Tromøya føler seg nærmest forpliktet til å lese bøkene. Mange kjenner noen som er omtalt, sier bokansvarlig hos Knut A. Høyer, Tina Brødholt.

Hun forteller at Knausgård-manien på Sørlandet i tillegg har resultert i et helt nytt uttrykk.

- Det er blitt et nytt uttrykk å si at «jeg knauser». Det betyr at man leser Knausgård, sier hun.

Mange spekulasjoner Roar Gundersen, markedsleder ved Norli Arendal, forteller at det ved lanseringstider kan forsvinner rundt 100 eksemplarer daglig av «Min kamp»-bøkene.

- Veldig mange her har vokst opp med ham, mens andre har hatt faren hans som lærer på skolen. Det blir nok solgt mange bøker på grunn av personlige relasjoner, sier han.

Gjenkjennelsesfaktoren skaper også mye debatt i sørlandsbyen.

- Hvis en person er anonymisert, spekuleres det mye over disken på hvem som er hvem i bøkene, sier han.

Sentrale steder Dagbladets anmelder Trygve Riiser-Gundersen har lest alle «Min kamp»-bøkene. Med unntak av Trondheim, og det folkerike Oslo-området, er alle stedene i salgsoversikten sentrale i romanen, mener han.

- Bergen spiller en stor rolle i forhold til studietida, mens Kristiansand og Arendal er viktige åsteder for hans barndom og ungdom. Folk kjenner både ham og familien, sier Riiser-Gundersen.

- Dette bekrefter at det er noe mer enn en ren litterær interesse rundt bøkene.